null Beeld

Waarom koffie goed is voor een langer leven

Goed nieuws voor koffieleuten. Volgens een nieuw onderzoek overlijden mensen die regelmatig koffie drinken minder vroeg aan verschillende aandoeningen. 

Ingrid Hofstra

Mensen die dagelijks een paar bakjes koffie drinken, hebben een kleinere kans om te overlijden aan hartziektes, diabetes, hersenaandoeningen en zelfmoord.

Verband

De resultaten van het onderzoek tonen slechts een verband aan en kunnen niet bewijzen dat koffie ook de directe aanleiding is voor een lager risico om te overlijden aan een van deze ziektes.

Rokers

Voor het onderzoek werden ruim 200.000 mensen onderzocht. De vrijwilligers moesten de afgelopen dertig jaar iedere vier jaar vragen beantwoorden over hun 'koffiedrinkgedrag'. De link tussen koffie en een langer leven was nog veel duidelijker te zien bij mensen die niet rookten.

Lees ook: 10 dingen over koffie die je nog niet wist

Cafeïnevrije koffie

De onderzoekers geven toe dat er meer onderzoek nodig is, maar zijn wel erg nieuwsgierig geworden naar wat koffie met de gezondheid van een mens doet. En wat ook interessant is: de uitkomsten waren gelijk bij mensen die cafeïnevrije koffie drinken.

Slecht?

Jarenlang werd gedacht dat koffie slecht voor je is. Dat kwam omdat onderzoekers er niet rekening mee hielden dat de mensen die ze onderzochten ook wel eens konden roken, drinken of ander ongezond gedrag vertoonden. Tegenwoordig blijkt steeds vaker dat koffie dus eigenlijk best goed voor je is. Zo lang je er maar niet te veel van drinkt natuurlijk.

Bron: Time. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden