null Beeld

Waarom koning Felipe de jaarlijkse toelage van zijn vader per direct heeft stopgezet

Koning Felipe heeft afgelopen weekend een nogal drastische maatregel afgekondigd. De Spaanse koning ziet namelijk af van de erfenis van zijn vader Juan Carlos en heeft daarnaast ook zijn jaarlijkse toelage van €194.000 stopgezet.

Erandi Godinez

De maatregel zou alles te maken hebben met de schandalen die de oud-koning al jaren omringen.

Betrokken bij fraude

Vanaf het moment dat de inmiddels 82-jarige Juan Carlos in 2014 troonsafstand deed, kreeg hij een jaarlijkse toelage van €194.000. Maar met de jaren kwam er echter steeds meer kritiek op de nogal uitbundige levensstijl van de koning. Zo werd hij meerdere keren beschuldigd van fraude. Vorige week onthulde de Zwitserse pers zelfs nog dat Juan Carlos maar liefst 100 miljoen dollar verborgen hield bij een Zwitserse bank. En kort daarvoor waren er ook al mediaberichten over het feit dat Juan Carlos in 2008 nog 100 miljoen dollar had gekregen van Saudi-Arabië.

Vele affaires

En dit is niet het enige schandaal waarbij de oud-koning betrokken is. Zo gaan er al jarenlang geruchten rond over de vele affaires die hij buiten zijn huwelijk zou hebben. Eén van die affaires kwam in 2012 op pijnlijke manier naar buiten, toen Juan Carlos in het geheim gezellig ging jagen met een ‘vriendin’. Tijdens zijn uitje brak hij zijn heup en moest hij met spoed worden teruggevlogen naar Madrid. Het feit dat zijn vrouw geen moeite deed om hem in het ziekenhuis een bezoekje te brengen, zei volgens media genoeg.

Onkreukbaar imago

Felipe zou het helemaal hebben gehad met het gedrag van zijn vader en vooral de laatste aantijgingen zouden ervoor hebben gezorgd dat hij dit weekend aankondigde af te zien van de erfenis. Voor Felipe tellen waardigheid en onkreukbaarheid van de monarchie erg zwaar en hij zou er dan ook alles aan doen om het imago van het koningshuis zo positief mogelijk te houden.

Dat het er niet altijd harmonieus aan toegaat in het Spaanse koningshuis, blijkt ook wel uit deze video:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nieuwsblad.be, Beaumonde. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden