null Beeld

Waarom piekeren niet slecht voor je is

We worden om de oren geslagen met berichten dat het geluk vanzelf naar je toe komt, als je maar positief blijft. Gelukkig is er goed nieuws voor de piekeraars onder ons: je zorgen maken is helemaal niet zo slecht. 

Ook wel eens het gevoel dat je gedachten nooit stilstaan? Is er altijd wel iéts waar je je zorgen om maakt en duurt het iedere avond weer een eeuwigheid voordat je in slaap valt? Dan ben je een onbetwiste piekeraar. Je hebt nu in ieder geval één zorg minder: piekeren is zo slecht nog niet.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die zich veel zorgen maken verbaal sterker zijn. Mensen die verbaal goed zijn, kunnen situaties uit het verleden goed voor de geest halen en overdenken toekomstige opties beter dan anderen (al zijn de non-verbale types weer een stuk beter in het hier en nu leven).

Hier nog meer redenen waarom piekeren zo slecht niet is. Herken je jezelf er al in?

  • Je overziet de gevolgen van je daden beterMensen die zich zorgen maken zijn zich extreem bewust van de gevolgen van hun daden. Ze begrijpen beter hoe iets zich kan ontwikkelen, wat verklaart waarom hun gedachten compleet worden opgeslokt door angst.
  • Je hebt oog voor detailPiekeraars zijn heel nauwkeurig: ze vergeten nooit de puntjes op de i te zetten. Ze overhaasten niets en geven alles dubbel checken prioriteit.
  • Je plaats andere dingen in perspectiefJe kunt makkelijk aflezen wat je echt belangrijk vindt in het leven, aan de dingen waar je je zorgen over maakt. Als je niet kunt stoppen met denken aan een bepaald ding, is dat hoogstwaarschijnlijk omdat dat op dat moment het belangrijkste aspect in je leven is. Wel zo overzichtelijk.
  • Je plannen zijn altijd waterdichtKen je die mensen die nooit weten wat ze willen? Die vlieger gaat niet op voor de piekeraar. Ze weten wat te doen en bouwen daar een plan omheen die bijna niets overlaat aan het toeval.
  • Je verliest nooit vrienden uit het oogJe weet altijd hoe het met vrienden gaat, omdat je niet wil dat ze denken dat jij ze vergeet. Je bent niet het type dat maanden geen berichtje stuurt en bent altijd bezig met de vraag hoe het met anderen gaat.
  • Je krijgt alles voor elkaarAls je je altijd zorgen maakt, laat je nooit een klus liggen. Sterker nog: je gaat tot het uiterste om de klus zo goed mogelijk te doen.
  • Familie vertrouwt op jouw oordeelJe familie kent je misschien nog wel beter dan jijzelf. Als je op reis gaat naar een ver land maken gezinsleden zich geen zorgen meer, omdat ze weten dat jij dat allang hebt gedaan. Je weet hoe ver het vliegen is, of er inentingen nodig zijn en hoe veilig het land is.
  • Je leert van je vorige foutenMensen die moeilijke gebeurtenissen de hele tijd opnieuw afspelen, zijn degenen die het meest leren van de fouten die ze gemaakt hebben. Dit om te voorkomen dat er in de toekomst misschien wel weer zoiets vervelends gebeurt.

Welbeschouwd is je zorgen maken dus geen ramp, maar het kan wel heel vermoeiend zijn. Piekeraars zijn met hun gedachten altijd overal, waardoor ze nooit ergens helemaal zijn. Niets mis met een beetje meer in het hier en nu leven. Dit filmpje is Amerikaans, maar wel een eyeopener voor iedereen die zich met moeite op één ding focust.

Gun jezelf ook even de tijd om je hoofd leeg te maken met de app Headspace. Dit is een heel fijne app waarin een rustgevende stem je stap voor stap helpt mediteren. Koptelefoon op, lekker liggen, ogen dicht en tien minuten even helemaal niets.

null Beeld

Houdt al dat gepieker je uit je slaap? Dat is minder goed. Misschien dat je dan wat hebt aan deze tips.

Bron: Elite Daily, The Huffington Post. Beeld: Joost Govers

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden