null Beeld

Waarom prins Henrik niet naast de Deense koningin begraven wil worden

De Deense prins Henrik is alweer 50 jaar getrouwd met koningin Margrethe II en zet dit jubileum nu in om een statement te maken: hij wil niet naast zijn vrouw begraven worden.

Coks Donders

Prins Henrik is het niet eens met het feit dat hij zichzelf geen koning van Denemarken mag noemen, terwijl hij wel degelijk met het staatshoofd getrouwd is. Voor de duidelijkheid: omgekeerd zou een vrouw die trouwt met een koning wél koningin worden.

Zakgeld

"De Denen zijn zo trots op hun gendergelijkheid, maar dat gaat niet op voor het koningshuis," vertelt een Deense hoogleraar. Prins Henrik heeft zich altijd ondergeschikt aan zijn eigen vrouw gevoeld: hij moest tot ver in de jaren 80 zelfs bij Margrethe om zakgeld vragen, omdat hij als man van de koningin geen recht op een eigen salaris had.

Dat salaris zou Henrik na veel protest uiteindelijk krijgen, maar daar bleef het bij. En dat is voor de prins dan ook de reden dat hij wil breken met een eeuwenoude traditie.

600 jaar

Het is in Denemarken namelijk gebruikelijk dat koninklijke echtparen naast elkaar begraven worden in de kathedraal van Roskilde. Dit gaat al bijna 600 jaar zo. De Denen zijn dan ook in shock dat prins Henrik nu dit drastische besluit heeft genomen.

Frankrijk

Vorig jaar stopte de prins al met al zijn koninklijke werkzaamheden. Sindsdien brengt hij veel tijd door op zijn Franse wijngaard, maar woordvoerders van het echtpaar willen met klem benadrukken dat koningin Margrethe II en prins Henrik nog steeds gelukkig getrouwd zijn. Zelfs dit heftige besluit van de prins verandert niets aan de liefde voor elkaar.

Waarom werkt dit eigenlijk zo?

In heel Europa waren vrouwen eeuwenlang ondergeschikt aan de man. Daarom besloten Europese koningshuizen dat wanneer een kroonprinses koningin werd, haar echtgenoot prins zou worden om op die manier aan te tonen dat de vrouw in dit geval de belangrijkere van het stel was. Wanneer de echtgenoot van een koningin koning zou worden, dan zou - dacht men - de man qua titel het huwelijk domineren.

Daarmee wordt dus eigenlijk gezegd dat de titel 'koning' belangrijker is dan 'koningin,' zelfs wanneer de koninklijke bloedlijn uit de koningin voortkomt en de koning slechts aangetrouwd is. Volg je het nog? Eigenlijk is de traditie dus heel erg ouderwets.

null Beeld

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Trouw en Show.nl. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden