null Beeld

Waarom roddelen wél goed voor je is

De term roddelen roept weinig positieve gevoelens op. Het is nu eenmaal niet zo sjiek om niet mét iemand, maar óver iemand te praten. Toch heeft praten achter elkaars rug om een hoop voordelen, blijkt uit onderzoek.

Online redactie Libelle

Er wordt al decennia lang onderzoek gedaan naar roddelen. Zo weten we dat kinderen vanaf hun vijfde levensjaar beginnen met praten over anderen. En wanneer twee mensen een gesprek voeren, gaat het tweederde van de tijd over personen die niet deelnemen aan het gesprek. Klinkt veel, maar houd dit maar eens in je achterhoofd de volgende keer als je met een vriendin afspreekt en je zult zien dat het klopt.

Nader tot elkaar

Hoewel roddelen een slechte reputatie heeft, is volgens wetenschappers slechts drie tot vier procent van de verhalen over anderen écht kwaadaardig. En zelfs als dit het geval is, kan het mensen nader tot elkaar brengen, meldt The Atlantic. Onderzoekers van de universiteit van Texas en Oklahoma ontdekten dat wanneer twee mensen negatieve gevoelens delen over een derde persoon, ze zich meer met elkaar verbonden voelen dan wanneer ze allebei positief waren over diegene.

Meer zelfvertrouwen

Roddelen zorgt er daarnaast voor dat we zelfverzekerder worden, blijkt uit Nederlands onderzoek. Wanneer we positieve roddels horen over iemand, we geneigd zijn om ons eigen leven te verbeteren. Bij het horen van negatieve berichten over een ander zijn we juist trots op wat wij wél allemaal bereikt hebben.

Harder werken

En wat als jij het negatieve onderwerp van gesprek bent? Wetenschappers van de universiteit van Stanford en UC Berkeley ontdekten dat wanneer mensen ontdekten dat er over hen geroddeld werd, ze harder hun best deden om op een positieve manier indruk te maken en hun reputatie te herstellen.

Evolutie

Je zou al bijna je vriendin bellen om eens even lekker te roddelen, maar we hebben het allergrootste voordeel nog niet behandeld: volgens antropoloog en evolutionair psycholoog Robin Dunbar (1998) heeft roddelen ervoor gezorgd dat we als vroege mens konden overleven. Door geheimen met elkaar te delen, werden we ons bewust van onze gedeelde identiteit. Dit zorgde ervoor dat we ons bewuster waren van elkaar én van - de gevaren in - onze omgeving.

Kortom: zo erg is het helemaal niet als je een keertje roddelt. Maar let goed op. Wees je bewust met wie je over een ander praat. Want wat de wetenschappers dan weer niet onderzocht hebben, is wat er gebeurt met roddelaars die door de mand vallen. Tja...

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: The Atlantic. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden