null Beeld

Waarom #StopAsianHate trending is en wat jij kunt doen om te helpen

Al even is #StopAsianHate trending op sociale media. Maar wat betekent deze hashtag? En wat kun jij doen om haat tegen mensen met Aziatische roots te stoppen? Wij leggen het je uit. 

Sinds de coronapandemie heeft de Aziatische gemeenschap te maken met toenemende haat, toenemend geweld en toenemende xenofobie. Waarom? Omdat de eerste besmettingen ontstonden in een Aziatisch land, voor zover we nu weten. En dat is genoeg reden voor veel mensen om zich tegen de Aziatische gemeenschap te keren door middel van racistische uitingen en geweld. Dit alles werd gevoed door de manier waarop er over het coronavirus en Azië is gesproken sinds het begin van de coronapandemie. Zo noemde voormalig president Trump het coronavirus vaak het 'Chinese virus' of het 'Wuhan virus'.

Geweld

Wereldwijd is het geweld richting de Aziatische gemeenschap enorm gestegen. In de Verenigde Staten is er maar liefst een stijging van 1900% in geweld tegen Aziaten. In Europese landen zijn er weinig cijfers bekend over een eventuele stijging. Wel geven veel mensen met Aziatische roots aan ook in Europa meer haat te ervaren sinds de pandemie.

#StopAsianHate

Deze racistische uitingen moeten stoppen en daarom is #StopAsianHate in het leven geroepen. Eerder al waren de hashtags #WeAreNotTheVirus en #StandForAsians trending, maar met de nieuwe hashtag lijkt de wereld pas echt wakker geschud te worden. Op Instagram, Twitter, Facebook en TikTok verschijnen video's, foto's en teksten waarmee Aziatische mensen gesteund worden en volgers worden opgeroepen om te stoppen met racistische uitingen tegenover de Aziatische gemeenschap.

Aanvallen

De nieuwe hashtag werd kort na Chinees Nieuwjaar in het leven geroepen. In de dagen voor het Chinese Nieuwjaar waren er namelijk bijna dagelijks aanvallen op Aziatische mensen met een racistisch motief. Toch werd hier met geen woord over gerept in de mainstream media. Ook latere aanvallen werden vaak niet besproken in de media. Zo werd een internationale student, Jonathan Mok, aangevallen in Londen en overleed in januari een 84-jarige vrouw nadat zij in elkaar werd geslagen in San Fransisco. En de 61-jarige Noel Quintana werd in zijn gezicht gesneden in de New Yorkse metro.

Wat kun jij doen?

Wat kun je zelf doen om haat tegen de Aziatische gemeenschap te stoppen? Er zijn veel dingen die je kunt doen. Ten eerste moet er meer aandacht worden gevestigd op dit probleem, op sociale media en in de mainstream media. Je kunt een steentje bijdragen door het delen van #StopAsianHate-berichten. Ook is het goed je eens in te lezen in de problematiek. Daarbij kun je geld doneren aan organisaties die zich inzetten tegen deze vorm van racisme.

Praat en luister

Maar ook als je haat tegen de Aziatische gemeenschap ziet, kun je iets doen. Ben je getuige van een racistische uiting, zoals een belediging, een racistische grap of misschien wel een vorm van geweld tegen een Aziatisch persoon? Zeg er iets van. Maak een melding van het incident. Spreek mensen aan op hun gedrag. En luister vooral naar het slachtoffer.

Bestellen

Daarbij wordt de Aziatische gemeenschap financieel hard geraakt. Zo wordt er uit de irreële angst om besmet te worden in veel landen minder eten besteld bij Aziatische restaurants. Onterecht, natuurlijk. Heb je dan ook nog geen avondeten in huis voor vandaag? Bestel bij je favoriete Aziatische restaurant!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: StopAsianHate, HLN. Beeld: Brunopress.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden