null Beeld Willem Groeneweg
Beeld Willem Groeneweg

Waarom thee goed voor je is

ChantalBakkerWillem Groeneweg

Met dit weer is het heerlijk om onder een dekentje op de bank, een verwarmend kopje thee te drinken. En dat is slim, want wist je dat sommige theesoorten ook goed zijn voor je gezondheid? Het drinken van zwarte, groene, witte en rooibos-thee heeft volgens onderzoek een positief effect op de gezondheid!

Groene thee

Groene thee heeft verschillende gunstige effecten op je gezondheid. Het bevat namelijk catechine, een stofje dat kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Het kan helpen bij het verminderen van verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker. Daarnaast toonde Japans onderzoek aan dat het drinken van groene thee het risico op coronaire hartziekten, zoals een hartinfarct, verkleind.

Ook verlaagt groene thee het risico op bloedstolsels en beroertes. Dit komt doordat de thee de hoeveelheid fibrinogeen in het lichaam verminderd. Dit stofje kan leiden tot bloedstolsels en beroertes.

Rooibosthee

Rooibos is een cafeïne-vrije theesoort die klachten van stofwisselingsziekten kan verminderen. Daarnaast is het goed voor de huid. Uit onderzoek blijkt dat rooibos extracten verschijnselen van huidkanker bij muizen verminderen. In de toekomst kan dit misschien ook helpen bij het bestrijden van huidkanker bij mensen.

Ook zou rooibosthee het verouderingsproces van de huid tegengaan. Het bevat namelijk vitamine E en een groot aantal mineralen, zoals calcium, ijzer en magnesium. Sommige mensen reinigen hun gezicht zelfs met koude rooibosthee.

Het drinken van rooibos thee is volgens Japans onderzoek erg gunstig voor de spijsvertering. Daarnaast kun je het rustig ’s avonds voor het slapengaan drinken, omdat er geen cafeïne in zit en het een rustgevende werking heeft.

Zwarte thee

Zwarte thee is goed tegen stress! Het zorgt voor ontspanning en het stresshormoon cortison neemt af wanneer je regelmatig zwarte thee drinkt. Zelfs in spanningsvolle situaties!

Varieer

Het is dus verstandig om de verschillende theesoorten af te wisselen. Wetenschappers vinden nog steeds nieuwe, positieve effecten van thee drinken. Zet de waterkoker maar snel aan!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden