Waarom veel experts pleiten voor een avondklok voor katten Beeld Getty Images
Waarom veel experts pleiten voor een avondklok voor kattenBeeld Getty Images

Waarom veel experts pleiten voor een avondklok voor katten

Voor ons zal de avondklok over niet al te lange tijd verdwijnen, maar als het aan experts ligt, wordt er per direct een avondklok voor katten ingevoerd. Jaarlijks worden er namelijk 18 miljoen vogels gedood door katten, terwijl dit makkelijk voorkomen zou kunnen worden.

Erandi GodinezGetty Images

Zowel de Vogelbescherming als de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) luiden de noodklok over de huidige situatie.

Jonge vogeltjes sterven vroege dood

Momenteel is het broedseizoen in volle gang, maar helaas zijn het vaak de jonge vogeltjes die een vroege dood sterven doordat ze door katten worden aangevallen. Met de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ hoopt de BFVW kattenbaasjes zo ver te krijgen dat ze hun katten ’s nachts binnenhouden. De bond merkt de laatste jaren een dalende trend in de populatie van de weidevogel. Dit heeft te maken met vossen, maar ook zeker met katten. “Vooral in het broedseizoen. Katten gaan achter de kuikens in het land aan,” zo legt Titus Sijmonsma van de bond aan RTL Nieuws uit. Het jagen gebeurt volgens hem voornamelijk ’s nachts. “Want dan blijven de kuikens in het nest. Overdag ziet de vogel de kat nog aankomen. Maar ’s nachts is dat een stuk moeilijker.”

Katten na eten niet meer na buiten

Ook stadsecoloog Diny Tubbing is het hiermee eens. “Mensen zouden moeten nadenken over wat ze met hun kat doen in deze tijd.” Volgens haar zijn vogels juist in de broedperiode erg kwetsbaar. Ze legt uit dat vogels in de broedperiode erg kwetsbaar zijn. “Daar kunnen we als mensen rekening mee houden door de katten ’s nachts binnen te houden. In Australië is het bijvoorbeeld al heel normaal dat katten in de avond binnen zijn.” Volgens Tubbin hoeven katten echt niet de hele dag binnen te blijven. “Maar als we katten na het eten niet meer naar buiten laten gaan tot de volgende ochtend, dan kan dat al heel gunstig uitpakken voor de vogels.”

Marc Scheurkogel van de Dierenbescherming is het hiermee eens. “Overdag horen en zien vogels een kat aankomen. Ze geven dan een signaal af of vliegen weg.” In het donker is dat lastiger, want ook vogels slapen. “Ze zijn daardoor extra kwetsbaar als de kat ’s nachts op jacht is.”

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden