null Beeld

Waarom vrouwen vaker migraine hebben dan mannen

Alsof vrouwen met nog niet genoeg ongemakkelijke kwaaltjes te kampen hebben, hebben ze ook nog eens vaker last van migraine dan mannen. En je vermoedt het misschien al: we hebben dat allemaal weer te danken aan die ellendige hormonen. 

Susan Dalstra

Onderzoekers hebben nu bevestigd gekregen wat ze al langere tijd dachten: er is een verband tussen migraine en hormonen. Bij veel vrouwen komt migraine zo'n twee dagen voordat ze ongesteld moeten worden om de hoek kijken. Aan het onderzoek deden 114 vrouwen met en 223 vrouwen zonder migraine mee. De vrouwen hielden een dagboek bij en iedere dag werd een urinestaal bij ze afgenomen. Dat deden ze tien jaar lang.

Trigger

En wat blijkt: bij vrouwen met migraine zakt het oestrogeengehalte vlak voor de menstruatie sneller dan bij vrouwen die geen migraine hebben. Dat zou dus een trigger kunnen zijn. "Bij de meeste vrouwen heeft de migraine een hormonale oorzaak. Mannen hebben daarentegen nooit zo veel last van hormoonschommelingen dan vrouwen, en krijgen dus ook minder migraines in het algemeen."

Hartproblemen

Dat is nog niet het enige. Onderzoekers ontdekten namelijk ook dat vrouwen met migraine 50% meer kans hebben op hartproblemen. Dat werd geconcludeerd na een 22-jarig onderzoek onder 11.551 vrouwen. Op dit moment bestaat er nog geen medicijn tegen de zware hoofdpijn. De klachten kunnen wel verlicht worden met pijnstillers, maar een manier om de aanvallen te voorkomen bestaat nog niet.

LEES OOK:

Bron: HLN. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden