Eichenprozessionsspinner Beeld Getty Images/iStockphoto
EichenprozessionsspinnerBeeld Getty Images/iStockphoto

Waarom we nu minder last hebben van die vervelende eikenprocessierups

We hopen met smacht op een warme nazomer, maar die ellendige regenbuien hebben gelukkig ook voor iets goeds gezorgd: minder eikenprocessierupsen. De eerste werden begin dit jaar gesignaleerd, maar nu lopen ze achter op schema.

Geluk bij een ongeluk

Uit onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups blijkt dat de rups in slechts 17 procent van de eikenbomen nestelde. Dat is bijna een halvering ten opzichte van vorig jaar.

Harige plaaggeesten

“Het is een warmteminnende soort die oorspronkelijk uit het zuiden is opgekomen. Dat zijn meestal opportunisten, die niet te moeilijk doen”, vertelt Chris van Swaay van de Vlinderstichting aan de Volkskrant. “Maar een voorjaar zoals we dat nu hadden, daar wordt-ie minder blij van.” De harige plaaggeesten verpoppen normaal gesproken vanaf begin juli in eikenbomen, waarna hun brandharen achterblijven in de lucht. Dit zorgt voor pijnlijke huiduitslag en jeuk.

Volgend jaar

Minpuntje: dit betekent niet dat we ons volgend jaar geen zorgen meer hoeven te maken om de rups. “Dit koude voorjaar betekent niet dat ze verdwijnen. Als het volgend jaar warm is, zijn ze zo terug. Zo zijn insecten, die kunnen heel makkelijk toe- en afnemen.”

De eikenprocessierups is terug: dit doe je ertegen:

Bron: Volkskrant

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden