Waarom werkende moeders achter het net vissen
Werk je wel/niet? Werk je veel/weinig? Als vrouw vis je sowieso achter het net: je bent te weinig op kantoor en ook thuis mis je teveel. Volgens wetenschappers van Harvard verandert betaald zwangerschapsverlof daar helemaal niets aan.
In Amerika hebben een paar knappe koppen van Harvard University onderzocht waarom vrouwen zoveel strenger worden beoordeeld dan mannen als het aankomt op hun werk. Sowieso zijn we met zijn allen zo'n 10% meer gaan werken dan in 1979. Dat is niet zo gek, want dankzij wifi zijn we 24/7 bereikbaar – en dus ongemerkt ook vaker met ons werk bezig.
Burn-out
Geen goede ontwikkeling. Als mensen stelselmatig overwerken en weinig slapen worden ze ziek, moeten ze de voetbalwedstrijden van hun kinderen missen en de muzikale uitvoeringen op school overslaan. Gevolg: ze krijgen een burn-out. Dat gevaar ligt op de loer voor beide seksen, maar toch voorál voor werkende moeders.
Zij voelen zich schuldig als ze niet bij hun familie zijn. Maar haar collega’s veroordelen haar ook. Gaat ze (te) vroeg weg, dan denkt iedereen dat ze haar kinderen uit school haalt; gaat een man daarentegen vroeg(er) weg, wordt automatisch verondersteld dat hij een afspraak buiten de deur heeft.
Slechte ouder
Om die reden geven bazen belangrijke opdrachten ook liever aan mannen – omdat ze menen te wéten dat vrouwen zich toch liever niet teveel afzijdig willen houden van hun familie. Dat is ook de reden waarom vrouwen minder snel promotie krijgen of topfuncties bekleden.
Niemand wil een slechte ouder zijn. Zeker vrouwen niet. Om die reden worden zij door hun omgeving keihard veroordeeld wanneer ze de hele tijd aan het werk zijn, aldus één van de onderzoekers.
Kiezen of delen
Op de vraag hoe we het aantal vrouwen aan de top kunnen vergroten, antwoordden de meeste respondenten (die zelf bijna allemaal partner waren in een groot bedrijf en 60 uur per week werkten) met een wedervraag: “Waarom denk je dat vrouwen niet aan de top komen?” Bijna iedereen kwam vervolgens met het argument “gezin” op de proppen. Een baan aan de top vereist extreem lange dagen en voor vrouwen die bij hun gezin willen zijn, valt dat simpelweg niet te combineren. Met andere woorden: het is kiezen of delen.
Voor de jongere generatie ambitieuze vrouwen is zo’n voorbeeld weinig motiverend. Zij kijken weliswaar vol bewondering naar die vrouw aan de top, maar vragen zich tegelijkertijd af hoe zij dat in godsnaam ooit zelf zouden moeten bolwerken. En die twijfel heeft direct zijn weerslag op het moederschap. “Als ik net zo succesvol word als zij, ben ik dan een slechte ouder?”
Ongelijkheid tussen man en vrouw
De verwachtingen en de werkelijkheid vielen niet met elkaar te rijmen, vonden de vrouwelijke respondenten. Dat vonden de mannen trouwens ook – ze zijn even toegewijd aan hun familie en voelen zich ook schuldig over het feit dat ze zo weinig thuis zijn.
Het verschil tussen mannen en vrouwen zit ‘m erin dat vrouwen minder uren kunnen maken doordat ze ook op thuisfront nodig zijn, waardoor ze achter het net vissen voor wat betreft grote opdrachten en vooruitzichten in het bedrijf. Betaald zwangerschapsverlof is dan lang niet genoeg om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer weg te halen.
Bron: WashingtonPost. Beeld: iStock