null Beeld

Waarom zomerkindjes gezonder zijn dan winterkindjes

Ben je in de zomer geboren? Goed nieuws! Nieuw onderzoek wijst uit dat zomerkindjes gezonder zijn dan mensen die in een andere tijd van het jaar ter wereld kwamen. 

Susan Dalstra

Britse onderzoekers legden 450.000 mensen langs de meetlat. Ze zagen dat baby's die geboren zijn in de maanden juni, juli en augustus zwaarder zijn bij de geboorte en langer werden als volwassene. Rijst de vraag: hoe kan dat? De onderzoekers denken dat het komt doordat de moeders van zomerkindjes tijdens de zwangerschap meer zonlicht zien. Daardoor krijgt het ongeboren kind grotere hoeveelheden vitamine D binnen.

Puberteit

Nog een opvallend feit: meisjes die in de zomer zijn geboren, komen later in de puberteit. Volgens de onderzoekers is dat ook een indicatie voor een betere gezondheid op latere leeftijd, maar ze willen de precieze reden nog verder onderzoeken.

LEES OOK: FLESJE COLA VOORSPELT GEBOORTEDATUM BABY TESS

Voedselallergieën

Eerder werd al ontdekt dat kinderen die in de herfst of winter zijn geboren sneller voedselallergieën ontwikkelen op latere leeftijd. En nog meer pech voor de herfstkindjes: ze lopen ook een groter risico op astma.

Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden