null Beeld

PREMIUM

Wanda (43) werd 15 jaar mishandeld door haar ex: “Soms kneep hij mijn keel dicht”

Wanda (43) is moeder van twee zoons. Niemand wist dat ze vijftien jaar lang werd mishandeld door haar (inmiddels ex-)partner. Na al die jaren vertelt ze nu haar verhaal om anderen te helpen.

“Vaak genoeg stond ik op het punt om bij hem weg te gaan, maar ik kon het niet. Ik was bang en schaamde me omdat ik in zo’n ongezonde situatie verzeild was geraakt. Huiselijk geweld is een sluipend proces. Het begon met geestelijke mishandeling, maar gaandeweg werd hij steeds agressiever, hij gooide met spullen en vloog mij aan. Soms kneep hij zelfs mijn keel dicht. Gek genoeg gaf ik geen kick. Uit angst, maar ook omdat er nog maar zo weinig van mij over was. Mijn gevoel van eigenwaarde was verdwenen en uit overlevingsdrang deed ik alles om hem maar niet boos te maken.

Isoleren

Door zijn manipulatieve gedrag had ik amper nog contact met vriendinnen en mijn familie. Toen ik ook nog mijn oudste zoon verloor na acht maanden zwangerschap, wist mijn partner me steeds meer te isoleren van de buitenwereld. Zijn onvoorspelbaarheid vond ik het moeilijkst. Soms hoefde er maar iets heel kleins te gebeuren en hij ontplofte al. Ik stond in die jaren doodsangsten uit. Helemaal toen hij mij van een betonnen trap afduwde. Die veroorzaakte ernstig rugletsel waardoor ik in een rolstoel ben beland. Daarna is hij aangehouden door de politie.

De reden waarom ik uiteindelijk toch ben vertrokken, is mijn geloof in God én mijn zoon. Toen ook hij doelwit werd van zijn agressie móést ik een veilige plek zoeken en openheid van zaken geven. Dat was moeilijk, maar ik ben dankbaar voor de liefde en steun van alle mensen om ons heen. Ik ben nu zo’n zes jaar samen met een heel lieve, zachtaardige man bij wie ik helemaal mezelf kan zijn en bij wie ik me veilig voel. In al die jaren heeft nooit iemand geweten wat er zich bij mij en mijn ex achter de voordeur afspeelde. Maar als door mijn verhaal nu íemand toch de kracht vindt om aan de bel te trekken, dan heb ik mijn doel bereikt. Want echte liefde kent geen angst.”

Interview: Eline Doldersum. Fotografie: Robert Alexander

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden