null Beeld

Wanneer is het tijd dat kinderen het huis uit gaan?

In het noorden van het land vinden ze het op hun 20ste tijd om het huis uit te gaan, in Flevoland houden ouders hun kroost liever bij zich tot hun 23ste.

Helene van Santen

Als ouder stoom je je kinderen klaar voor de grote wijde wereld. Maar als puntje bij paaltje komt, houden Nederlandse ouders hun kinderen het liefst zo lang mogelijk onder hun eigen vleugels. Nederlandse ouders vinden gemiddeld dat kinderen rond hun 21ste op eigen benen moeten kunnen staan en het huis verlaten, blijkt uit onderzoek dat is gedaan voor coöperatie DELA. Dat is dus ruim nádat ze mogen stemmen, alcohol drinken en zelfs volgens de wet als volwassene worden gezien.

Lees ook: Amstelveense moet kinderen afstaan aan ex in Amerika

Verschil per provincie

De leeftijd van loslaten verschilt per provincie. Ouders in het hoge noorden vinden dat hun kinderen al vanaf hun 20ste op eigen benen moeten staan. In de zuidelijke provincies gunnen ouders kinderen de tijd tot hun 22ste. In Flevoland vinden ouders het niet erg om nog dagelijks voor hun kinderen te zorgen totdat ze ruim 23 jaar oud zijn.

De wijde wereld in

De voorbereiding van ouders op het moment dat hun kinderen het huis uit gaan en volwassen worden, begint al tijdens de opvoeding. Ruim 42% van de ouders vindt het belangrijk dat hun jonge kinderen met geld kunnen omgaan. Daarnaast vinden ouders het van belang dat kinderen weten wat er speelt in de wereld. Ouders delen daarom hun ervaringen (42,1%), sporen kinderen aan veel te lezen (32,4%) en bezoeken samen met de kinderen musea en culturele bezienswaardigheden (11,8%). Meer dan de helft van de ouders (54,5%) vindt dat kinderen zelf de grens over moeten om levenservaring op te doen, zonder dat vader of moeder hun handje vasthoudt.

Lees ook: Waarom Steve Jobs zijn kinderen niet op de iPad liet

Geld voor later

Ook op financieel gebied treffen ouders de nodige voorbereidingen om hun kinderen de stap te laten maken naar een leven buiten het ouderlijk huis. Zo zet 1 op de 5 ouders geld opzij voor het eerste (koop)huis van de kinderen. Ook wat betreft studeren springen ouders nog graag bij. Bijna 50% van de respondenten zet geld opzij voor de studie van hun (klein)kind.

Bron: DELA. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden