Was het voor niets? Volgens Ernst Kuipers had avondklok geen effect Beeld Unsplash
Was het voor niets? Volgens Ernst Kuipers had avondklok geen effectBeeld Unsplash

Was het voor niets? Volgens Ernst Kuipers had avondklok geen effect

De avondklok heeft niet het gewenste effect gehad op de ziekenhuisopnames. Dat vertelde Ernst Kuipers, die als voorzitter werkzaam is bij de Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdagavond in Beau.

Na 21 uur ’s avonds – en later na 22 uur ’s avonds – tot half 5 ’s ochtends niet de straat op. Dat had ervoor moeten zorgen dat het aantal ziekenhuisopnames zou verminderen. Maar dat is helaas niet gebeurd.

Avondklok had geen effect op ziekenhuisopnames

“Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10% zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect”, concludeerde Kuipers in de talkshow van Beau van Erven Dorens.

Om te zeggen dat de avondklok voor niets is geweest, wil hij niet zeggen. “Het is een ongecontroleerd experiment. We moesten íets doen.” Bovendien werd de avondklok volgens hem slecht nageleefd, net als de bezoekersregel van één persoon per dag.

Lees ook:

Nieuw advies luidt: ‘Geen maatregelen meer als gevaccineerden elkaar zien’

Geen avondklok meer

Op 28 april kwam om half 5 ’s ochtends de avondklok te vervallen. Dat is niet de enige maatregel die het kabinet neemt om de coronamaatregelen in Nederland te versoepelen. Mark Rutte kondigde tijdens de laatste persconferentie onder andere aan dat je thuis weer twee bezoekers per dag mag ontvangen, de terrassen opengaan en je weer zonder afspraak kunt winkelen.

Het coronavaccin is voor nu onze enige uitweg uit de pandemie. Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen.

Bron: Beau. Beeld: Unsplash.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden