Woman hands washing chicken legs in the kitchen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Woman hands washing chicken legs in the kitchen.Beeld Getty Images/iStockphoto

Was jij rauwe kip? Dit is de reden dat je dat beter niet meer kunt doen

Het lijkt heel fris en hygiënisch, maar in werkelijkheid kan het juist gevaarlijk zijn: kip afspoelen onder de kraan, alvorens je het in de pan gooit. Niet meer doen dus! En wel hierom niet.

Milou WindhorstGetty Images/iStockphoto

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlanders zijn kip voor de bereiding onder de kraan wast. Er deden ruim 2.000 respondenten mee aan de studie.

Van huis uit

Vooral mensen in de leeftijdscategorie van 56 tot en met 69 jaar blijken hun gevogelte eerst te laten badderen. Onder hen zijn het vooral de mannen die op deze manier hun vlees schoon pogen te schrobben. Vaak hebben zij een lage sociaal-economische positie. “Wat we zien, is dat veel mensen het wassen van rauwe kip van huis uit hebben meegekregen: 42 procent van de respondenten gaf dat aan,” zegt Wieke van der Vossen, experts voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

Voedselvergiftiging

De reden dat mensen kip wassen, is volgens het Voedingscentrum omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen wegspoelen. Gek genoeg neemt de kans op een voedselvergiftiging hierdoor juist toe. Door waterspetters en het sap van rauwe kip kunnen campylobacter- en salmonellabacteriën verspreiden – naar het aanrecht in de keuken, bijvoorbeeld.

Wassen en braden

Vind je het toch een fijn idee om je kip te blijven wassen, maar spendeer je de rest van de avond liever niet met rommelende ingewanden op de wc? Probeer zo min mogelijk te spetteren, neem je aanrechtblad na het koken af en was je handen lang en grondig. Eet smakelijk!

Bron: NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden