null Beeld

Wat alle ouders moeten weten over de levensgevaarlijke Blue Whale Challenge

Hulpverleners zijn bang dat de Blue Whale Challenge overslaat naar Nederland. Dit bizarre 'spel' zet jongeren aan tot zelfdoding.

Danique van der Voorn

Bij deze challenge moeten jongeren elke dag een opdracht uitvoeren voor 50 dagen lang. Het begint relatief onschuldig maar eindigt met het plegen van zelfmoord. Doordat alle opdrachten geestelijk uitputtend zijn en je jezelf labiel maakt, is de laatste opdracht daardoor makkelijker uit te voeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om het mishandelen van een dier of het nemen van een overdosis.

De jongeren melden zich aan via de Russische socialmediawebsite. Hier zitten geheime groepen waar je toegelaten moet worden. Na het toelaten begint de Blue Whale Challenge.

Gearresteerd

Dit vreselijke spel is bedacht in 2013 door de Rus Philipp Budeikin. De deelnemers die mee mogen doen met dit 'spel' werden uitgekozen door zijn team en hijzelf. Ze hebben zich vooral gericht op jongeren die gemakkelijk te manipuleren zijn en vaak al licht suicidal. Budeikin is in 2016 al gearresteerd vanwege dit spel, hij verklaarde dat hij ‘de wereld wil zuiveren van biologisch uitschot.’

De jongeren die zelfmoord pleegden door deze challenge kwamen in eerste instantie voornamelijk uit Rusland. De laatste jaren zijn er steeds meer gevallen uit Engeland, maar ook België en Frankrijk hebben het idee dat de challenge daar gespeeld wordt.

Let op!

Scholen zullen vooral oplettend zijn of er in de klas wordt gesproken over deze challenge. Ook zullen ouders op moeten letten of hun kinderen zoeken naar dit soort challenges online. Voor de jongeren begint het vaak als iets dat zij erg spannend vinden, maar al snel word je erin meegetrokken.

Natuurlijk is het niet te voorkomen dat jongeren hierover lezen op het internet. Wel is het goed om goed op de kinderen te blijven letten. Het internet roept in ieder geval al veel jongeren op om hier níet aan mee te doen.

Bang dat het mis gaat bij iemand? Stichting Zelfmoordpreventie 113 is 24/7 te bereiken via 0900-0113.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden