null Beeld

Wat doet Giethoorn nou op Monopoly?

Het spel Monopoly bestaat 80 jaar en krijgt daarom een wereldeditie. En wat denk je? Nederland heeft twee plekken op het spelbord bemachtigd: Amsterdam én Giethoorn.

Monopoly schreef begin dit jaar een wedstrijd uit: stem op je favoriete steden en zorg ervoor dat ze in de wereldeditie komen. Dat lieten mensen zich geen twee keer zeggen: fans uit 182 landen hebben in totaal 4 miljoen keer gestemd. En nu mag Amsterdam zich, net als 22 andere steden, winnaar noemen. Onze hoofdstad komt naast New York en Sydney te staan.

Giethoorn: wildcard

Naast al die steden komt er maar één dorp in het spel: het schattige Giethoorn. Die zag je misschien niet helemaal aankomen. Toch concurreerde het toeristische dorpje met 2620 inwoners eerst nog even met Amsterdam. Uiteindelijk kreeg Giethoorn een heuse wildcard. Twee keer Nederland op het internationale Monopolyspel, en Brussel staat er niet eens op!

Champagne!

De inwoners van Giethoorn hebben best wel een beetje hun best gedaan om gekozen te worden, zegt Lennard de Boer van Giethoorn.com tegen AD. Je zou het ook uitgebreid campagnevoeren kunnen noemen: bezoekers konden afgelopen zaterdag een rondvaart of drankje afrekenen met monopolygeld. Dan moesten ze wel even op Giethoorn stemmen. "Alle Gietersen hebben zich achter ons initiatief geschaard en daarmee hebben we dit geweldige resultaat behaald. Ik kan het nog niet echt bevatten", zegt de trotse campagneleider.

null Beeld

Andere steden

Welke andere steden komen eigenlijk in de wereldeditie van Monopoly?

Donker blauw: Lima, Peru; Hong Kong, China

Groen: Riga, Letland; Lissabon, Portugal; Istanbul, Turkije

Geel: Warschau, Polen; Mexico City, Mexico; Santiago, Chili

Rood: Belfast, Ierland; Athene, Griekenland; Belgrado, Servië

Oranje: Londen, Engeland; Moskou, Rusland; Tokio, Japan

Roze: New York, U.S.A; Amsterdam, Nederland; Sydney, Australië

Lichtblauw: Queenstown, Nieuw Zeeland; Kaapstad, Zuid-Afrika; Taipei, Taiwan

Bruin: Giethoorn, Nederland; Madrid, Spanje

In september komt de wereldeditie uit, dan wordt er in Giethoorn misschien nog een lanceringsfeestje gegeven. We houden het in de gaten!

Bron: AD, De Telegraaf. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden