null Beeld

Wat een held: voorbijganger reanimeert baby op motorkap van auto

Ibrahim Erüre (34) was gisteren op het juiste moment op de juiste plaats. De logistiek medewerker van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond redde als toevallige passant op de Schiedamsedijk in Rotterdam het leven van een baby. Op de motorkap van een auto reanimeerde hij het kindje.

Anni Karvonen

"Ik dacht: jij gaat gewoon Sinterklaas vieren, kleine", laat Ibrahim aan het AD weten.

Hartmassage

Ibrahim ziet een verdwaasde vader met een baby op zijn rondlopen wanneer hij hoort: "Help, hij doet niks meer!'' Onmiddellijk neemt hij het kind over en legt hij hem op de motorkap van een auto en begint te reanimeren. Ibo, zoals hij door collega's wordt genoemd, legt zijn vingers op de borst van het jongetje en begint aan de hartmassage. Het kind is hooguit 1 jaar oud en niet veel ouder dan zijn jongste kind.

Snot

"Jij moet leven. Dat hartje moet tikken. Het móet", denkt Ibo. 40 seconden lang geeft hij het jongetje mond-op-mond beademing totdat hij ineens snot in zijn gezicht kreeg. De baby komt bij, waarna Ibo hem in zijn trui wikkelt. De inmiddels gearriveerde politie neemt het kindje van hem over en met een hartslag wordt het met een spoedtransport naar het Erasmus MC overgebracht. "De ouders hadden een kleine glimlach rond hun mond voor ze mee gingen naar het ziekenhuis. Toen wist ik: het zit goed. Ik was zo blij.''

Kinder-EHBO

Wanneer hij weer aan het werk wil gaan komt de klap: "Ik heb een potje zitten janken in de auto.'' Op het hoofdkantoor wordt hij door zijn leidinggevende opgevangen. "Ik heb hulp aangeboden gekregen, maar dat is niet nodig. Ik heb die mensen met een smile weg zien gaan. Dat maakt alles goed. Als er een lijkwagen had moeten komen, was het anders geweest.'' Omdat Ibo zelf 2 kleine kinderen heeft, volgde hij een cursus kinder-EHBO. "Ik zou tegen iedereen willen zeggen: doe het. Dan weet je tenminste wat je moet doen.''

Bekijk ook deze video:

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: Twitter, iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden