null Beeld

Wat een liefde! Heel Nederland kleurt vandaag paars

Het is trending op Twitter en aan de foto’s te zien op social media kleurt Nederland in rap tempo paars. Het is vandaag Paarse Vrijdag.

Vera Klandermans

Sinds 2010 kleuren Nederlandse scholen op de tweede vrijdag in december paars om solidariteit te tonen met homo’s, bisexuelen, lesbo’s en transgenders (LHBT). En dat is nodig, want nog steeds krijgen LHBT-leerlingen vaak negatieve reacties. Sterker nog, slechts 45% van de ondervraagden vindt hun school homovriendelijk, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De leerlingen geven zelfs aan dat hun schoolprestaties te lijden hebben onder de negativiteit jegens homosexualiteit.

Waarom Paarse Vrijdag?

Daar moest verandering in komen, vond initiatiefnemer Nazmul Zaman in 2010. Hij wilde op zijn school de Piter Jelles (in Friesland) op een positieve manier sexuele en genderdiversiteit zichtbaar wilde maken, en steun bieden aan LHBT-jongeren. Paarse Vrijdag was geboren.

Paarse Vrijdag steeds populairder

Dit jaar trekken 200.000 leerlingen en docenten paarse kleding om te laten zien dat ze discriminatie en afkeer van LHBT-jongeren niet oké vinden. De actie wordt dit jaar vooral op mbo-scholen (200) gehouden. De Nederlandse vereniging tot integratie van homosexualiteit, COC vindt dit belangrijk: "Juist op het mbo blijft de acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders achter."

Twitter kleurt paars

Dat Paarse Vrijdag niet alleen de scholen paars kleurt, blijkt wel uit de landelijke tweets. Twitter kleurt paars. Hoe geweldig is dat!

Bron: coc.nl. Beeld: istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden