null Beeld

Wat een verschil: zóveel woog een mens gemiddeld in 1980

Zowel vrouwen als mannen zijn in de loop der jaren flink gegroeid qua gewicht. Maar hoeveel wogen we eigenlijk in de jaren 80? En is het verschil echt zo groot?

Demi Schoenmakers

In 1980 woog een Amerikaanse vrouw ongeveer 68,9 kilo. In de afgelopen jaren is dat gewicht gestegen naar 77,1 kilo. Een verschil van maar liefst 8,2 kilo.

Te dik

Op dit moment weegt een gemiddelde Amerikaanse man zo'n 89,4 kilo. Terwijl een man in de jaren 80 nog maar 82,1 kilo woog, ofwel 7,3 kilo minder. Een deel van de stijging kan verklaard worden door het lengteverschil, aangezien zowel mannen als vrouwen in Amerika met 2 centimeter zijn gegroeid. Maar alsnog zijn de mensen in de breedte harder gegroeid dan in de lengte. Waarschijnlijk omdat we slechter eten en minder bewegen doordat veel mensen een kantoorbaan hebben. Niet voor niets dat uit diverse studies blijkt dat 30% van de Amerikanen te dik is.

Gestegen

De verschillen zijn dus best wel groot in Amerika. Maar hoe zit het eigenlijk met de Nederlanders? Sinds 1980 jaar zijn wij Nederlanders gemiddeld zo'n 3 centimeter gegroeid. Maar in verhouding is het lichaamsgewicht van de gemiddelde volwassen Nederlander meer gestegen dan z'n lengte. Volgens het CBS wogen Nederlandse mannen in 1981 gemiddeld 76,4 kilo. Dit gewicht is gestegen naar 85 kilo in 2018. Een verschil van 8,6 kilo. Bij de vrouwen scheelt het 'slechts' 7 kilo. Zij wogen in de jaren 80 65 kilo, terwijl ze nu 72 aantikken.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de beste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: CBS, National Centre for Health Statistics, CBS News. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden