null Beeld

Wat er mogelijk voor jouw portemonnee verandert

Op 1 juli zijn er wat regels en voorzieningen die mogelijk voor wat veranderingen in onze portemonnee gaan zorgen. Om verrassingen te voorkomen zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij. 

Minimumloon

Het minimumloon stijgt van € 1501,80 naar € 1507,80 bruto per maand. Tal van sociale verzekeringen en uitkeringen die daaraan gekoppeld zijn, worden ook aangepast.

Tijdelijk contract

Mensen met tijdelijke contracten krijgen meer rechten. Zo moeten ze na 2 jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract. Nu is dat 3 jaar.

Ontslagrecht

Het ontslagrecht wordt anders. De hoofdregel is: bij ontslag een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris per dienstjaar als iemand langer dan 10 jaar in dienst is geweest. De vergoeding wordt maximaal € 75.000,-, en maximaal een jaarsalaris voor mensen die jaarlijks meer dan dat bedrag verdienen.

Wil je meer besparen? Met deze tips houd je iets meer over aan het eind van de maand, lees ze hier.

WW-uitkering

Mensen die vanuit een WW-uitkering weer aan de slag gaan voor een lager loon dan voordat ze werkloos werden, houden netto meer over.

Beleggingsverzekering

Wie een te dure beleggingsverzekering heeft, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, moet door zijn verzekeraar verplicht aan een beter alternatief geholpen worden.

Verzwegen inkomsten

Over verzwegen inkomsten, vermogen of een erfenis die wel moest worden aangeven, gaat de boete omhoog van 30 naar 60% bij vrijwillige melding bij de Belastingdienst. Wie niet tot inkeer komt en zichzelf niet meldt, riskeert een boete van 300%.

Rijbewijs

Gemeenten mogen het rijbewijs per post naar mensen sturen die het net verlengd of aangevraagd hebben. Het hoeft dan niet meer per se opgehaald te worden.

Drones

Voor drones gaan nieuwe regels gelden, waarbij bedrijven een certificaat moeten hebben.

Aangifte van overlijden

Begrafenisondernemers kunnen digitaal aangifte doen van overlijden.

Bron: ANP. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden