Wat is beter? Een kerstboom met kluit, of toch zonder? Beeld Getty Images
Wat is beter? Een kerstboom met kluit, of toch zonder?Beeld Getty Images

Wat is beter: een kerstboom mét kluit, of toch zonder?

Ieder jaar is het weer even een ding: het scoren van een mooie kerstboom. Althans, als je geen kunstboom hebt. Je staat voor een keuze: ga je voor een kerstboom met kluit, of toch zonder kluit? Wij leggen uit wat beter is.

Mirna WiggersGetty Images

Drie soorten bomen

Laten we allereerst eens kijken naar wáárom er eigenlijk twee varianten zijn. Eigenlijk zijn het er zelfs drie, want er worden ook bomen verkocht in pot, in plaats van met kluit. Maar het idee is hetzelfde: er blijven wortels en grond aan de boom zitten. Daarom scharen we ze voor het gemak even onder dezelfde categorie: bomen met kluit.

Makkelijker

Vroeger werden er eigenlijk haast alleen maar afgezaagde kerstbomen verkocht, bomen zonder kluit dus. Dit werd gedaan omdat dat het meest makkelijk was. De verkoper zet de zaag in de boom en kan daarna in één keer alle boomstronkrestanten uit zijn veld ruimen. Daarbij zat je als verse kerstboomeigenaar niet met het gesleep van een zware kluit aan je boom.

Steeds eerder

Maar naarmate de jaren vorderden en ook in Nederland kerst mede ging draaien om het vrolijk optuigen van je huis, verschoof de datum waarop mensen hun boom in huis haalden steeds verder naar voren. Dat leverde op een gegeven moment problemen op: een afgezaagde boom sterft namelijk snel af. De naalden vielen uit en zo hielden de bomen het maar amper vol tot Kerstmis.

Met kluit leeft langer

De logica was simpel: als je de boom in leven houdt, blijven de naalden ook op hun plek en houd je langer een mooie boom. En je voelt het al, om de boom in leven te houden, werd steeds vaker de kluit eraan gelaten.

Een bijkomend voordeel van de kluit aan je boom laten is dat het de mogelijkheid biedt om de boom na de kerstdagen weer in te graven en met een beetje geluk volgend jaar weer te gebruiken.

Conclusie

Eigenlijk rollen we hier automatisch in het antwoord op de vraag. Als je kijkt naar hoe lang een boom meegaat, zowel in je huiskamer als daarna, is een boom met kluit de betere keuze. Maar bomen zonder kluit zijn vaak wel iets mobieler, je kan ze wat makkelijker in een standaard zetten en hebt minder gedoe met vies zand in huis.

Genoeg water

Voor welke optie je ook kiest, geef je boom in ieder geval voldoende water. Uitdroging is namelijk vaak de nummer één reden dat een boom vroegtijdig kaal wordt. Een boom met kluit drinkt makkelijk een halve tot een hele liter water per dag. Een boom zonder kluit iets minder, maar zorg dat ook deze boom altijd op water staat. Succes!

Bron: Mens en samenleving, Tuinen.nl.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden