Honing of agavesiroop Beeld Getty Images
Honing of agavesiroopBeeld Getty Images

Wat is gezonder: honing, ahorn- of agavesiroop?

We weten allemaal dat geraffineerde suiker niet gezond is. De kans is groot dat je een gezondere suikerbron hebt gezocht om je trek in zoetigheid te stillen. Honing, ahorn- of agavesiroop: welke is het gezondst?

Demi SchoenmakersGetty Images

Zowel honing als ahorn- en agavesiroop worden als natuurlijke producten beschouwd, maar toch verschillen ze wat van elkaar.

Honing

Zoals je waarschijnlijk wel weet komt honing van bijen. Deze dieren produceren honing door de nectar van planten te verzamelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld agavesiroop hoeft honing niet te worden bewerkt voordat het wordt geconsumeerd.

Toch geldt niet voor alle soorten honing. Bepaalde soorten worden verwarmd (gepasteuriseerd) om kristallisatie te voorkomen en bacteriën te doden. Rauwe honing is volledig natuurlijk en onbewerkt, en dus de verstandigste keuze. Lees voor meer informatie het etiket.

Agavesiroop

Agavesiroop komt van de vloeistof in de blauwe agaveplant. Dit is dezelfde plant die wordt gebruikt om tequila te maken.

De vloeistof wordt uit de plant geperst en vervolgens gefilterd. Het gefilterde sap wordt verwarmd, waardoor er fructose ontstaat. De resulterende vloeistof wordt daarna geconcentreerd tot een siroop.

Zoals je aan de hierboven genoemde stappen kunt zien, kun je agavesiroop categoriseren tot bewerkt voedsel. Bewerkt voedsel kan minder gezond zijn, omdat het proces van het verfijnen van voedsel vaak betekent dat sommige (of alle) natuurlijke gezondheidsvoordelen verloren gaan.

Ahornsiroop

Ahornsiroop staat ook wel bekend als maple syrup en heel veel gebruikt in Amerika. Het is gemaakt van de stroop van de esdoorn. Dit sap wordt afgetapt en geconcentreerd. Ahornsiroop is rijk aan calcium en zink. Wel bevat het veel sucrose, wat invloed kan hebben op je bloedsuikerspiegel.

Pure ahornsiroop kan prijzig zijn. Dus let wel goed op het etiket, want de goedkopere varianten worden vaak gemengd met rietsuikersiroop en zijn dus weer een stuk minder natuurlijk.

Calorieën

Agave en honing bevatten ongeveer even veel calorieën. Zowel een eetlepel agavesiroop als een eetlepel honing - dat is zo’n 20 gram - bevatten ongeveer 64 calorieën. Dat is net zoveel als een hardgekookt ei, iets meer dan een appel en wat minder dan een banaan. Ahornsiroop bevat nét iets meer calorieën, namelijk 70 kcal per eetlepel.

Aangezien deze drie natuurlijke suikers zoeter zijn dan witte suiker, hoef je er niet zoveel van te gebruiken om de zoetheid te krijgen die je wenst.

Bloedsuikerspiegel

Wat betreft de invloed op je bloedsuikerspiegel zit er wel degelijk een verschil tussen suiker, honing, ahorn- en agavesiroop. Dit heeft te maken met glycemische index (GI). De GI meet hoeveel een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel kan verhogen. De glycemische index is een bijzonder belangrijk hulpmiddel voor mensen met bijvoorbeeld diabetes, die hun bloedglucosewaarden onder controle moeten houden om gezond te blijven. Wanneer zij voedingsmiddelen eten met een hoge GI kan dit na het eten een piek in de bloedsuikerspiegel en insulineafgifte veroorzaken.

De GI-waarde per zoetstof:

  • Geraffineerde witte suiker: 60
  • Honing: 58
  • Agavesiroop: 19
  • Ahornsiroop: 54

Hoe lager de GI-waarde, hoe minder het voedsel je bloedglucose verhoogt. Als je hiernaar kijkt, is agavesiroop de beste keuze.

Voordelen honing

Toch is de GI-waarde eigenlijk het enige voordeel van agavesiroop. Op alle andere gebieden spant honing de kroon. Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is.

Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert. Alle zoetstoffen, inclusief honing, zouden slechts spaarzaam moeten worden gebruikt.

Zó krijg je gekristalliseerde honing weer vloeibaar:

Bron: Healthline, Athleats nutrition.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden