Getty Images Beeld Getty Images/Maskot
Getty ImagesBeeld Getty Images/Maskot

geld besparen

Wat is goedkoper: met de hand afwassen óf de vaatwasser gebruiken?

Er zullen weinig mensen zijn die het leuk vinden om met de hand af te wassen, maar als het goedkoper is dan de vaatwasser, is het wellicht de moeite waard. Maar is met de hand afwassen daadwerkelijk goedkoper dan het gebruiken van een vaatwasser?

Erandi GodinezGetty Images/Maskot

Wij leggen het hier uit.

Wat is goedkoper?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als je elke keer al je vaat in de vaatwasmachine stopt, dan verbruik je per jaar maar liefst 2 tot 3 keer meer energie dan wanneer je met de hand afwast. Dan geldt overigens alleen als je een teiltje gebruikt bij het afwassen en dus niet de kraan laten lopen. Wanneer het water uit een elektrisch toestel voor warm water komt, bijvoorbeeld bij een close-in boiler, is het juist níet goedkoper om met de hand af te wassen. Ook is handafwas niet goedkoper dan de vaatwasmachine als je de deze altijd eerst afspoelt met veel warm water of onder een lopende kraan en daarna pas in een teiltje doet.

Zo goedkoop mogelijk afwassen doe je zo

Je kunt flink wat geld besparen als je elke dag met de hand afwast, mits je dit op de juiste manier doet. Het belangrijkste is dat je een teiltje gebruikt om in af te wassen. Laat de kraan niet lopen tijdens het afwassen, maar gebruik deze alleen om het teiltje te vullen en daarna niet meer. Voor- of naspoelen doe je met koud of lauwwarm water in een teiltje, dus niet onder stromend water. Gebruik voor het voorspoelen alleen heet water als de vaat echt vuil is, adviseert Milieucentraal.

Bespaar je geld met het eco-programma?

Zelfs als je elke keer het eco-programma van je vaatwasser gebruikt én de vaatwasser alleen aanzet als-ie helemaal vol zit, ben je niet goedkoper uit dan met de handwas. Wél ben je met het eco-programma iets goedkoper dan uit dan wanneer je de vaatwasser op het normale programma zou draaien. Dit scheelt je namelijk zo’n €15 per jaar ten opzichte van het hoofdprogramma.

Bron: Milieucentraal

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden