null Beeld

Wat kun je wel en niet dragen op de werkvloer?

Woensdag ontstond er grote ophef in de media nadat bekend werd dat een teamleider van het stadsloket Nieuw-West in Amsterdam haar werknemers verbiedt om korte rokjes en knielaarzen te dragen. Wat kan eigenlijk wel en niet op de werkvloer?

"Wat je wel en niet kunt dragen, is per bedrijf verschillend. Als je bij een bank werkt, kies je voor andere outfits dan wanneer je op een basisschool werkt", vertelt imago-expert Nelleke Mulder. "Maar het is, in welke functie dan ook, heel belangrijk dat er geen ruis in je outfit zit. Dat betekent dat als je kleding heel erg opvalt, je de boodschap van die persoon niet meer hoort. Als iemand bijvoorbeeld een blouse draagt die steeds omhoog gaat, dan zal je steeds kijken wanneer je de buik weer ziet. Wat diegene vertelt, zal niet echt meer tot je doordringen."

Drie vingers boven de knie

Maar er zijn wel algemene richtlijnen voor rokjes. "De roklengte in je vrije tijd en de lengte voor je werk verschillen echt van elkaar. Ik zeg altijd: drie vingers boven de knie, dan heeft de rok de goede zakelijke lengte. Zorg er ook voor dat wanneer je staat, je de rok om je heen kunt draaien. Dan is de rok niet te strak en kruipt hij niet omhoog als je gaat zitten. Als je deze roklengte aanhoudt, dan zijn knielaarzen helemaal niet nodig."

Goede balans

"Rust aan de onderkant, feest aan de bovenkant is ook een goede les om te onthouden. Zorg voor een nette rok, een goede panty en een nette schoen, dan kun je aan de bovenkant eventueel meer kleur en printjes toevoegen. Je outfit is dan goed in balans. Maar let op: feest betekent geen borsten. De aanzet van je borsten moet niet te zien zijn."

Zelf beslissen

Niet iedereen vindt dat je je aan richtlijnen moet houden zoals die van Nelleke Mulder. Anne Ardon, oprichter van de website Stellingdames.nl, vindt dat vrouwen heel goed zelf kunnen beslissen wat wel en niet kan op de werkvloer. "Ik ben blij dat de gemeente Amsterdam beseft dat het mailtje een beetje gek is. Kledingvoorschriften waarin staat dat een rok óver de knie moet vallen, dat is niet meer van deze tijd", vertelt Anne.

Kort én chique

"Je kan er wat mij betreft ook netjes uitzien in een rokje dat wat korter is dan dat: je ziet nu ook bijvoorbeeld mode-iconen als Claire Underwood in de serie House of Cards erg chique jurken en rokken dragen die echt niet altijd over haar knie vallen. Het is in 2016 geaccepteerd om wat kortere rokjes aan te hebben. De gemeente kan dus gerust de vrouwen met deze keuze vertrouwen."

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden