Thunderstorm over agricultural field with hay bales. Wangerland, Friesland District, Lower Saxony, Germany, Europe. Beeld Getty Images/iStockphoto
Thunderstorm over agricultural field with hay bales. Wangerland, Friesland District, Lower Saxony, Germany, Europe.Beeld Getty Images/iStockphoto

Wateroverlast in noorden na heftige regenval: record natte zomer

Zaterdagavond en zondagochtend leek het op sommige plaatsen wel alsof er buiten een flinke douche was aangezet. Die flinke regenbuien waren niet overal onschuldig. In Noord-Nederland zijn er veel gevallen van overlast.

RedactieGetty Images/iStockphoto

Vooral in Friesland was de regenval heftig.

Wateroverlast in noordelijke provincies

De NOS meldt dat in Woudsend en Heerenveen ondergelopen straten zijn. De brandweer is druk om de wegen weer begaanbaar te maken, nadat het riool al het water niet aankon. Ook in Rottum en IJsbrechtum moest de brandweer water wegpompen.

Op sommige plekken is evenveel regen gevallen als normaal gesproken in een maand. Zo viel in Heerenveen 75 millimeter regen, in de maand augustus is dat normaal zo’n 78 millimeter – verspreid over 31 dagen.

Code geel zondagmiddag

Het is nog niet afgelopen met de regen. Zondagmiddag geldt in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland code geel.

2021: een natte zomer

Mocht je het een natte zomer vinden, dan heb je helemaal gelijk. Sinds 1 juni zijn er volgens Weer.nl al vijftien dagen geweest met zware neerslag. Dat is een record. Het oude record stond op veertien dagen in 2006.

Het voorjaar van 2021 was overigens wel vrij droog. Van januari tot juni waren er slechts twee dagen met zware regenval. Van zo’n dag is sprake als er meer dan 50 millimeter regen valt.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden