null Beeld

We kiezen het liefst positieve woorden

"Alles goed?" Waar in de wereld we ook met elkaar spreken, onze taal is voornamelijk positief van toon.

Elselien van Dieren

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Vermont. De onderzoekers hebben tien talen onderzocht, met in totaal 24 woordarchieven. Deze varieerden van taalgebruik op Twitter tot de termen waarop gezocht wordt in zoekmachines als Google. Door veelgebruikte woorden te vergelijken met woorden die eerder zijn beoordeeld op negativiteit of positiviteit, kon de toon van het taalgebruik worden bepaald.

Positivo's

Latijns-Amerikaanse talen blijken het meest optimistisch, Chinees het minst, al scoort ook Chinees hoger dan de neutrale score van 5. Opmerkelijk is volgens de onderzoekers dat het woordgebruik in Latijns-Amerikaanse landen een grotere spreiding kent dan bijvoorbeeld Russisch en Chinees. Het Nederlands is niet onderzocht.

Sarcasme

Nadeel van onderzoek middels Twitter is volgens onderzoekster taaltechnologie Dong Nguyen (Universiteit Twente) dat er maar weinig bekend is over de mensen die erachter zitten. Hierdoor wordt context vaak genegeerd, zoals sarcasme.

Bron: Volkskrant

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden