null Beeld

We kunnen straks allemaal een Lyme-prik halen

Een griep die maar niet overgaat, last van je gewrichten en zenuwen. Klinkt dat je bekend in de oren? Misschien ben je dan wel gebeten door een teek en heb je ongemerkt de ziekte van Lyme opgelopen. 

MH

Geen zorgen, die kans is niet héél erg groot. Maar hij bestaat wel. In Nederland krijgen namelijk ieder jaar zo'n 25.000 mensen de ziekte van Lyme. En daar kun je erg ziek van worden. Maar nu is er dus een nieuw middel dat je een heel seizoen kan beschermen tegen Lyme. Het middel is nog niet getest op mensen, maar bij muizen scoort het met 100% bescherming tegen de bacterie die Lyme veroorzaakt opvallend goed.

Geen ziekmakers maar de antistof

Een van de onderzoekers zei tegen het Amerikaanse NBC News dat het middel beter is dan een vaccin omdat het anders werkt. Bij een vaccin wordt er een klein beetje van het virus of de bacterie die je wilt bestrijden ingespoten waardoor je je lichaam een beetje ziek maakt zodat het zelf antistoffen aanmaakt. Maar nu spuit je geen ziekmakers in, maar de antistof zelf: de Lyme-prik.

LEES OOK: FIA HEEFT DE ZIEKTE VAN LYME. "HET MAAKT ME EENZAAM"

Ieder seizoen een prik

De onderzoekers zijn razend enthousiast: het is veilig en het werkt meteen. Eigenlijk is er maar één nadeel: als het middel ook op mensen blijkt te werken (want dat moet nog getest worden) en het komt inderdaad op de markt, dan moet het ieder seizoen opnieuw worden ingespoten.

100% effect

Er was al eens eerder een vaccin tegen Lyme op de markt, maar toen sommige mensen er ziek van werden is dat teruggeroepen. Hopelijk wordt dit middel snel op mensen getest (de onderzoekers hopen er volgend jaar mee te beginnen) en heeft dit ook op mensen 100% effect!

Bron: RTLNieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden