null Beeld

We worden straks allemaal 150 jaar

Van alle meisjes die nu in Nederland geboren worden, wordt zeker de helft 100 jaar. Komen er nog een paar medische uitvindingen zoals inenten en penicilline bij, dan kunnen we daar rustig nog eens 50 jaar bij optellen. Dit zijn de 9 belangrijkste ontdekkingen tot nu toe.

MH

1796 - Inenten. Door mensen in te enten met een verzwakte versie van een ernstige ziekte als mazelen, pokken, tyfus en tetanus maakt het lichaam zelf afweerstoffen aan. Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma komen die ziektes amper nog voor.

LEES OOK: "IK HEB ER BEWUST VOOR GEKOZEN OM NIET ALLEEN OUD TE WORDEN"

1804 - Anesthesie. Door anesthesie (of verdoving) verlopen operaties niet alleen pijnlozer, maar vooral ook veiliger. Dat scheelt een hoop collateral damage.

1913 - Röntgenfoto. Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden – zeker als die foto laat zien hoe het gesteld is met de binnenkant van je lichaam.

LEES OOK: INTERVIEW DIONE DE GRAAFF "OUDER WORDEN IS GEWELDIG"

1928 - Penicilline. Deze bacteriedodende schimmel is het belangrijkste antibioticum dat we kennen.

1958 - Pacemaker. In Nederland lopen ruim 80.000 mensen rond met een apparaat dat hun hartritme elektronisch ondersteunt.

LEES OOK: DE 9 GEHEIMEN VAN VROUWEN DIE MOOI OUD WORDEN

1967 - Transplantatie. Of het nou gaat om een harttransplantatie of een bloedtransfusie: als de wachtlijsten niet zo lang waren, waren er nog veel meer mensen gered door een transplantatie.

1977 - MRI. Met een MRI-scanner kun je in de organen kijken. En dat is natuurlijk best wel handig.

2001 - DNA van de mens. DNA-onderzoekers proberen uit te zoeken waardoor een cel veroudert.

Door de jaren heen - Kankerbestrijding. Door chemotherapie, bestraling, operatieve geneeskunde en onderzoek/preventie is kanker niet altijd meer dodelijk.

Het wachten is op de volgende medische uitvindingen en we worden allemaal 150. Maar of dat nou wenselijk is?

Bron: RTLNieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden