null Beeld

Weekend: gluren bij de buren

Dit weekend gaan we gluren bij de buren, naar de TongTong Fair en nog veel meer. Want de enige vraag die ons bezighoudt in de 48 uur die het weekend telt: blijven we binnen of gaan we naar buiten? 

Lisa Tervoort
  • Hup, naar buiten

4x De leukste weekenduitjes

1. Gluren bij de buren, Rotterdam

Op zaterdag 30 mei kun je in Rotterdam gluren bij de buren. Letterlijk. Een gids neemt deelnemers mee op een fietstocht door de stad, langs de meest inspirerende woningen en opkomende buurtjes. Er kan worden rondgekeken in klushuizen, zelfbouwprojecten en luxe appartementen. Deze editie staat Rotterdam-Zuid in de spotlights. De tours starten om 13.00 uur en duren ongeveer twee uur. De dag wordt afgesloten met een talkshow. Deelname is gratis en inschrijven kan hier.

2. Tong Tong Fair, Den Haag

Tot en met zondag 7 juni vindt de 57e Tong Tong Fair plaats op het Malieveld. Een evenement waarbij de Indische cultuur centraal staat. En dat betekent: heerlijk eten bij een van de 25 restaurants en waroengs en genieten van een uitgebreid programma met zang en dans.

3. Het weekend van de kinderboerderij

Op 30 en 31 mei is het Nationaal Kinderboerderijenweekend. Het thema is: Haal meer uit je buurt. Ga dus vooral kijken wat er dit weekend bij de boerderij in jouw buurt allemaal te beleven is.

4. Haak je aan?

In het mooie oude vestingstadje Nieuwpoort in Zuid-Holland staan vrijdag 29 en zaterdag 30 mei in het teken van breien en haken. Tijdens het tweedaagse brei- en haakfestival, georganiseerd door wolwinkel De Schapekop, bruist het in het stadje van de activiteiten. Er worden verschillende workshops en demonstraties gegeven.

  • Lekker binnen blijven

3x Lekker lezen

1. De Nachtegaal van Kristin Hannah: méér dan een oorlogsboek

1995, Oregon, Amerika. Vianne is terminaal ziek en denkt terug aan de ingrijpendste periode uit haar leven: de Tweede Wereldoorlog. Ze groeide op met haar tien jaar jongere zus Isabelle in Parijs, waar hun vader boekhandelaar was. Toen hun moeder stierf, werden beide meisjes weggestuurd. Vianne, goedmoedig en timide, trouwde jong en belandde op het Franse platteland. De dwarse en mondige Isabelle werd van diverse kostscholen weggestuurd en kwam in Parijs terecht. Als in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt niet alleen de relatie tussen beide zussen op de proef gesteld maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Vianne haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kun je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort? Door de twee zo verschillende zussen te volgen, ervaar je hoe je verschillend op situaties kunt reageren: wat fout lijkt, is soms heel goed en omgekeerd.

2. Lila van Marilynne Robinson

Op zoek naar een spirituele zomerroman voor op het strand? Lila is zo’n boek! Lila zwerft dakloos rond als ze de dorpskerk van het stadje Gilead (Iowa, VS) binnenstapt om te schuilen voor de regen. Ze ontmoet er dominee en weduwnaar John Ames, met wie ze voorzichtig een nieuw bestaan begint, terwijl ze haar verleden probeert te verwerken. Ze weet niets van het geloof, maar alles van de zelfkant van het leven. Juist hierdoor stelt zij bijzondere vragen bij haar nieuwe leven die aanzetten tot diepere gedachten over het hoe en waarom. Fijn leesvoer voor liefhebbers van onder meer Stoner. Lila is het derde deel in een trilogie, maar laat je niet afschrikken: het kan prima als eerste deel worden gelezen.

3. Een onschuldig meisje van J. Bernlef

Zoals een advocaat laatst in de krant zei: “Je kunt beter veroordeeld worden voor inbraak en geweld, dan vrijgesproken van kindermisbruik.” Seksueel misbruik van minderjarigen wordt niet alleen in de rechtszaal veroordeeld, maar ook door het ‘volkstribunaal’ en de media. Hoe moeilijk het daardoor soms is een helder beeld van de feiten te krijgen, laat dit verhaal van de veertienjarige Lucille zien. Zij woont in een klein dorp, is een paar keer blijven zitten en heeft ouders die voortdurend ruziemaken. Ze snakt naar aandacht en wanneer er een nieuwe, aardige leraar op school komt, grijpt ze haar kans. Ze probeert hem te verleiden en vertelt haar vriendinnen de wildste verhalen – al gaat hij in werkelijkheid niet in op haar avances. Toch wordt de sfeer steeds grimmiger en beschuldigen de dorpelingen hem al snel van seksueel misbruik. Hoe kan hij zich verdedigen tegen een uit de hand gelopen leugen? Bernlef stuurde het manuscript van Een onschuldig meisje twee weken voor zijn overlijden in oktober 2012 naar de uitgeverij. Het is de laatste roman die hij voltooide.

Lenen is leuker dan kopen

Waarom iets kopen als je het ook kunt lenen? Lenen en ruilen is helemaal van deze tijd. Een tent, grasmaaier, boormachine of koelbox die je maar een paar keer per jaar nodig hebt, hoef je immers niet te 'bezitten’. Peerby heeft er een handige site en app voor ontwikkeld. Het concept is simpel: je maakt een account, voert je adres in en als je iets nodig hebt, vraagt Peerby aan andere gebruikers in jouw buurt of het te leen is. Meteen een goed excuus voor een praatje met je buurvrouw!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden