Cybercriminelen Beeld Getty Images
CybercriminelenBeeld Getty Images

Wees gewaarschuwd: cybercriminelen hebben een nieuwe manier om je geld te stelen

Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om mensen op te lichten. Hun nieuwste truc: de energietoeslag.

Nissah van der StruifGetty Images

Eenmalige energietoeslag lijkt een uitkomst voor mensen met een laag inkomen die door de stijging van de energieprijzen niet meer rond komen. De cybercriminelen laten je graag geloven dat er één knop is om de toeslag aan te vragen, maar zo werkt het niet. Gemeenten keren de toeslag uit wanneer je in aanmerking komt voor bijstand of IAOW en als dit niet automatisch gebeurt, kun je bellen met de gemeente. Ook kun je zelf een aanvraag doen.

RTL Nieuws is in deze nieuwe methode van phishing gedoken en het blijkt dat al meer dan 550 mensen op deze manier zijn opgelicht.

Hoe werkt het precies?

Via de mail of SMS ontvang je bericht dat je in aanmerking komt voor energietoeslag. Nu alles steeds duurder wordt, lijkt dat een fijne meevaller en wie komt er dan niet in de verleiding om op zo’n bericht te klikken? De mail heeft zelfs het logo van de Rijksoverheid waardoor het er allemaal heel betrouwbaar uitziet.

Met de knop ‘aanvraag toeslag’, kom je op een neppe website waarbij gevraagd wordt of je je persoonlijke informatie wil invullen. Met deze informatie bellen de cybercriminelen je op uit naam van je bank. Ze controleren de gegevens - die jij dus net hebt ingevuld - en proberen je zo te overtuigen dat het slim is om geld over te maken naar een ander account zodat het ‘veilig’ staat.

Zo voorkom je oplichting

Niemand wil opgelicht worden en dus is het belangrijk om te weten hoe je dit voorkomt. Een paar zaken waar je op kunt letten:

  • Je kunt de afzender van het e-mailadres goed dubbel checken, bij twijfel: google!
  • Je kunt kijken of er een slotje staat in de browser, een beveiligde browser heeft een slotje
  • Wanneer je iets van de Rijksoverheid krijgt, ontvang je dit ook via de Berichten box, hiervoor moet je altijd inloggen met je Digid
  • Vertrouw je het niet: wederom google!

Je kunt in dit geval ook zelf het adres van de website controleren of met de gemeente of overheid bellen om te checken of je recht hebt op energietoeslag.

Bron: rtlnieuws.nl, veiliginternetten.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden