null Beeld

Weet jij wat Perry Sport en Monopoly met elkaar te maken hebben?

Perry Sport balanceert op het randje van de afgrond. Hoewel veel mensen niet direct nostalgische gevoelens krijgen bij de sportwinkel, heeft deze toch meer impact op de Nederlandse geschiedenis dan je denkt.

Susan Dalstra

Het is een van de best bewaarde geheimen van Perry Sport: alle straatnamen in Monopoly zijn de straatnamen waar Perry Sport een vestiging heeft. Dat ontdekte spelhistoricus Rob van Linden. Hij ploos uit waarom Perry juist voor straatnamen als de Kalverstraat, de Bateljorisstraat en Lange Poten koos. Wat blijkt: Perry haalde het spel in 1939 naar Nederland.

LEES OOK: 8 DINGEN DIE WE GAAN MISSEN NU V&D SLUIT

Nederlandse variant

"Perry importeerde veel uit Engeland, omdat het van oorsprong daar vandaan komt. Maar de oorlog maakte een einde aan deze uitwisseling. De toenmalige directeur is daarom aan zijn keukentafel gaan zitten om zelf een Nederlandse variant van het spel uit te brengen", vertelt Van Linden aan het AD.

Marktplein

"Elke kleur heeft een straat waar Perry zit of zat, de andere straten zijn daar op zijn minst een verlengde of zijstraat van", verklaart de spelhistoricus. "Alleen Ons Dorp en Brink vallen niet te rijmen. Waarschijnlijk is dat gekozen omdat 'ons dorp' of 'het marktplein' met vele steden te associëren zijn."

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden