Weetjes uit de wereld van koffie

Waar groeien koffiebonen?

Koffie kan uitsluitend groeien in tropische en subtropische gebieden. De ideale groeiomstandigheden voor koffieplanten zijn een gemiddelde temperatuur van 17° tot 23° C, veel neerslag en een vruchtbare bodem. Er zijn ongeveer 70 koffieproducerende landen. Brazilië is de grootste koffieproducent, daarna Vietnam en als derde Colombia.

Hoe hoog wordt een koffieplant?

De koffieplant behoort tot het plantengeslacht Coffea. Er zijn meer dan zestig verschillende soorten koffieplanten, maar de koffie die u drinkt is meestal Coffea Arabica (Arabica-bonen) of Coffea Canephora (Robusta-Bonen).

Aan de koffieplant groeien bessen en wanneer deze rijp zijn ze rood van kleur. In elke bes zitten twee koffiebonen. Wist u dat er gemiddeld 28 rijpe koffiebessen, met daarin 56 koffiebonen, nodig zijn voor één kopje koffie?

In het wild kunnen koffieplanten wel 10 tot 15 meter hoog worden, op de plantages worden ze door het snoeien niet hoger dan 1,5 tot 3 meter. Dat garandeert een hoge opbrengst en het oogsten is gemakkelijker. Één koffieplant levert wel 20 tot 25 jaar koffiebonen.

Wat zijn de populairste koffiesoorten?

De twee populairste koffiesoorten zijn Arabica en Robusta. Kenmerken van Arabica bonen zijn aromatisch en vol van smaak. Arabica bonen zijn de meest hoogwaardige kwaliteit. De Robusta boon is bitterder en heeft een krachtigere smaak dan de Arabica boon.

Elke boon heeft zijn eigen smaak, die zich ontwikkelt tijdens het brandproces. Een Arabica boon uit Brazilië smaakt niet hetzelfde als een Colombiaanse Arabica boon. De Douwe Egberts brandmeesters gebruiken deze verschillende smaakprofielen om de melanges te ontwikkelen voor de Senseo® koffie waar jij zo aan gehecht bent.

Wat zou u nog meer willen weten?

Zoals u leest zit er nog een hele wereld achter uw heerlijke kopje Senseo® koffie. We gaan u de komende tijd nog veel meer vertellen over dit proces maar zijn ook erg benieuwd naar wat u allemaal zou willen weten. U kunt hieronder een opmerking achterlaten of een vraag stellen en wie weet vindt u de informatie heel binnenkort op www.libelle.nl/senseo.

Bent u nieuwsgierig naar de bevindingen van het Libelle & Senseo Koffiepanel? Lees de reacties van het panel op www.libelle.nl/senseo

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden