null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Wel of geen avondklok: politie blijft ’s avonds surveilleren

Of de avondklok nou wél of niet blijft gelden, de politie blijft dinsdagavond surveilleren. Dat meldt een woordvoerder van de politie aan NOS. Wat de uitspraak van het gerechtshof ook is, in beide gevallen zal handhaving volgens de woordvoeder zeer nodig zijn.

Online redactie LibelleGetty Images/Cavan Images RF

Tijdens een rechtszaak aangespannen door de stichting Viruswaarheid bepaalde de rechter dinsdagmiddag dat de avondklok direct moet worden opgeheven. Via een spoedappèl vraagt de Nederlandse staat de rechter om de uitspraak te schorsen in afwachting van het hoger beroep.

Bezwaar

Wat de uitkomst van dit spoedappèl ook is, de politie surveilleert dinsdagavond gewoon net zoals voorheen. "Als de avondklok blijft, zullen we ook blijven handhaven. Mogelijk geven agenten dan nóg duidelijker mee dat als mensen het niet eens zijn met een boete, ze bezwaar kunnen aantekenen", aldus de politiewoordvoerder aan NOS.

Groepsvorming tegengaan

Maar ook als besloten wordt dat de avondklok geschrapt wordt, verwacht de politie dat optreden nodig zal zijn. "Met een groepje hangen op straat of een feestje vieren is hoe dan ook niet toegestaan. We zullen in dat geval dus blijven handhaven op groepsvorming en te weinig afstand houden", verklaart de woordvoerder. "We blijven alert."

Supermarkten dicht

De openingstijden van supermarkten veranderen vooralsnog niet. Zij sluiten dinsdagavond hun deuren wederom om 20:45 uur, zoals de afgelopen weken met avondklok ook gebeurde. Ditzelfde geldt voor McDonalds. De fastfoodketen laat in een korte verklaring weten de oproep van Mark Rutte om na 21.00 niet de straat op te gaan ter harte te nemen. "Wij vinden het belangrijk, we zijn onderdeel van de samenleving en zijn graag die goede buur", aldus een woordvoerder.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden