null Beeld

Wel of niet oké: rookverbod op je balkon

Een wet die bepaalt dat thuis niet meer gerookt mag worden, gaat dat te ver? Volgens Clean Air Nederland moet overal waar mensen overlast van rook ervaren, een rookverbod ingevoerd worden. Ook als dat betekent dat je zelfs in je eigen tuin geen sigaretje meer mag opsteken.

Judith Boswinkel

Rookvrij

Een rookverbod op veel openbare plekken is inmiddels niet meer weg te denken. Waar we vroeger nog rustig een sigaretje opstaken in een restaurant, is het nu opvallend en nogal irritant als je op een terras de rook van de tafel naast je over je hamburger of rode wijntje heen geblazen krijgt. We raken gewend aan een rookverbod en vinden het prettig om niet overal meer tussen de rokers te hoeven zitten.

Rechtszaak

Ook bij mensen thuis wordt er steeds minder binnen gerookt. De tuin of het balkon zijn nu de plekken waar ze hun sigaret opsteken. Met alle gevolgen van dien: “Nu zitten de buren dus in de stank”, zegt Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland. Volgens Voeten wordt zijn organisatie elke week gebeld met klachten. Mensen worden gek of zelfs ziek van de rook van hun buren. Clean Air Nederland vindt dit voldoende aanleiding om een rechtszaak te starten.

Overlast

Of de antirookclub deze zaak zal winnen is nog maar de vraag. Tenslotte is roken in Nederland niet verboden en mogen mensen zelf weten wat ze thuis doen. Clean Air Nederland vindt dat daar wel bepaalde regels aan hangen: “Je gaat midden in de nacht ook niet boren of harde muziek draaien. Net als roken veroorzaakt het veel overlast voor buren. Daar moet op ingegrepen worden.”, aldus Voeten. Clean Air Nederland denkt daarom zeker een kans te maken en dus te kunnen afdwingen wat mensen thuis wel of niet doen. Wat vind jij, gaat dat te ver?

Bron: metronieuws.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden