null Beeld

Weleens last van een prikkelbare darm? Deze 3 tips kunnen helpen

We hebben bijna allemaal weleens last van krampen of een opgezette buik. Maar als dit vaak voorkomt en je ook regelmatig stoelgangproblemen hebt waarvoor geen duidelijk oorzaak is gevonden, kan het zijn dat je een prikkelbare darm hebt. 

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met Gelsectan®

Zo'n 10 tot 15% van de Nederlanders heeft Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of PDS-klachten. Gelukkig zijn er tips die verlichting kunnen bieden.

Allerlei darmklachten

Onder PDS vallen allerlei darmklachten waar geen duidelijke oorzaak voor is. Het belangrijkste verschijnsel is buikpijn, maar dit kan zich bij iedereen op een andere manier uiten. Het kan zeurderige of juist hevige buikpijn met krampen zijn. Ook kan de pijn op verschillende plekken in de buik zitten.

Stoelgang

Mensen met PDS hebben vaak last van een verandering in hun stoelgangpatroon, zoals diarree of verstopping. Dit kan elkaar ook afwisselen, soms zelfs op dezelfde dag. In wetenschappelijke artikelen wordt PDS dan ook vaak onderverdeeld in drie 'subtypes':

  • PDS-C: Bij deze vorm heb je vooral last van verstopping. Je kunt moeilijk naar de wc en de buik is vaak opgezet. De C staat voor constipatie.
  • PDS-D: Deze vorm gaat vooral gepaard met diarree en kan heel plotseling ontstaan. De D staat voor diarree.
  • PDS-M: Bij deze vorm wisselen verstopping en diarree elkaar af. De letter M staat voor 'mixed'.

Wat kan helpen?

Mensen hebben vaan verschillende symptomen, dus wat voor de een werkt, kan voor de ander niet werken. Probeer onderstaande tips eens om te ontdekken of ze jou verlichting bieden.

  1. Verminder stress: PDS-klachten kunnen hierdoor namelijk verergeren. Bedenk waar de stress vandaan komt. Het kan helpen om een dagboekje bij te houden met wanneer je gespannen bent of stress ervaart. Maak de PDS-klachten ook bespreekbaar, zodat je hier vrijuit over kunt praten en niet gestrest raakt als je naar een onbekende omgeving moet.
  2. Beweeg voldoende: regelmatig bewegen kan de buikpijn en darmklachten verminderen. Maak geregeld een wandelingetje als je veel zit voor je werk. Kijk wat het met de klachten doet en probeer het voorzichtig verder op te bouwen.
  3. Probeer eens Gelsectan®: de capsules geven extra hulp en bescherming bij de symptomen van PDS, vooral voor mensen die last hebben van PDS-D (diarree). Het heeft een tweevoudige werking: het beschermt de darmwand door een laagje op de darmwand te leggen en het helpt de darmflora te herstellen door de toevoeging van prebiotica.

De werking van Gelsectan®

Gelsectan® bevat twee plantaardige actieve bestanddelen, xyloglucan en xylo-oligosaccharide (XOS). Daardoor heeft het een dubbele werking. Xyloglucan legt een beschermende laag op het slijmvlies van je dikke darm. XOS is een prebiotica en helpt de darmflora te herstellen. Kijk voor meer informatie op Gelsectan.nl.

Gelsectan® een medisch hulpmiddel en bevat 30 capsules. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Ook in de apotheek verkrijgbaar.

null Beeld

Denk je dat jij PDS hebt? Bespreek dit dan met je huisarts.

Koag-Kag:4453-0419-1367

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden