null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wereld Back-up Dag: 3 manieren om je bestanden veilig op te slaan

Er is voor alles wel een dag te bedenken en zo is het vandaag ‘Wereld Back-up Dag’. Een mooi moment om eens te checken of jouw bestanden veilig zijn opgeslagen, want dat is geen overbodige luxe…

Ellen: “Ik beloofde mijn schoonmoeder een fotoboekje te maken van het familieweekend in Parijs. Maar zoals dat gaat met dat soort klusjes, is er altijd wel iets belangrijkers (werk) of leukers (eindeloos House of cards kijken) te doen. Zo stonden die foto’s intussen al een paar maanden op mijn bureaublad tot mijn computer crashte. En ik was te lui geweest om ze op mijn externe harde schijf te zetten… Alles weg. Zo balen.” Ellen is niet de enige. Maar liefst 30% van de mensen maakt geen back-up. Daarnaast raakt 1 op de 10 computers iedere maand geïnfecteerd met een virus, waardoor de kans dat je bestanden beschadigen heel groot is.

Het 3-2-1-plan

Eén back-up is niet genoeg. Als er bijvoorbeeld wordt ingebroken en zowel je laptop als je harde schijf worden gestolen, ben je alsnog al je bestanden kwijt. Volgens de Consumentenbond is het daarom raadzaam om je bestanden altijd op twee locaties op te slaan. Leg bijvoorbeeld één harde schijf bij jou thuis in de kluis en de andere bij je ouders/zus/broer. Zo spreid je de risico’s.

Drie manieren om je bestanden op te slaan:

1.De externe harde schijf

Deze schijf kan je aansluiten op je computer en op die manier je bestanden over zetten. Je hebt ze in verschillende formaten en opslagcapaciteit.

2.De cloud

Een handig aanvulling kan een cloud zijn. De documenten en foto’s in de cloud staan niet alleen op je eigen computer, maar ook op de computers van een cloud-bedrijf zoals iCloud, OneDrive, Google Drive of Dropbox. Daardoor zijn ze via internet bereikbaar en kan je ook vanaf een andere locatie of computer bij je bestanden komen. Nadeel: het is de vraag of je bestanden er echt helemaal veilig zijn, want vorig jaar werden de foto’s van verschillende celebrity’s gestolen via iCloud. Daarnaast kan het online back-upbedrijf natuurlijk failliet gaan.

3.Back up op je computer

Het is ook mogelijk om een (automatische) back-up op je computer te installeren. Hier lees je hoe je dit op jouw computer installeert:

- Stappenplan voor Mac OS X

- Stappenplan voor Windows 7

- Stappenplan voor Windows 8

De dames van Toren C weten in ieder geval hoe je een bestand weggooit:

Tip: let op met beschrijfbare cd’s en dvd’s

Deze vergaan binnen vijf tot tien jaar onder invloed van licht, warmte en tijd. En ze beschadigen snel (een krasje is zo gemaakt). Usb-sticks gaan langer mee, maar deze zijn in verhouding duurder dan harde schijven en zo klein dat je ze makkelijk kwijt raakt.

En... maak in het vervolg gewoon meteen dat fotoboekje!

Bron: Consumentenbond, World Backup Day. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden