null Beeld

Werk je veel? Pas op voor een beroerte

Langer dan 55 uur per week werken is niet goed voor je. Mensen die zoveel overuren maken, lopen een derde meer kans op een beroerte dan mensen die 40 uur per week werken. 

Susan Dalstra

Het gezegde dat van hard werken nog nooit iemand is doodgegaan, kan vanaf nu de prullenbak in. Wie vaak lange werkweken draait, loopt meer kans om getroffen te worden door een hersenbloeding en andere hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet. De onderzoekers hebben hun conclusie gebaseerd op 17 eerdere onderzoeken onder meer dan een half miljoen werknemers in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Ze werden ruim 7 jaar gevolgd.

LEES OOK: 8 ZOMERACTIVITEITEN OM TE ONTSTRESSEN

Stress

Niet alleen de extreem harde werkers lopen een verhoogd risico. Ook als je tussen de 41 en 48 uur per week werkt, heb je al 10% meer kans op een beroerte. Wat de reden precies is, weten de onderzoekers (nog) niet. De kans zit er dik in dat stress een grote rol speelt. "Stress vergroot ook de kans om te overlijden aan een hartinfarct. Daarnaast leidt veel uren maken ertoe dat de balans tussen werk en privé wordt verstoord. Dat leidt tot strubbelingen thuis. Sporten, ontspannen en gezond eten schieten er bovendien vaak bij in", zegt Irene Houtman van het TNO in het AD.

Parttime vrouwen

De meeste Nederlanders hoeven zich gelukkig geen zorgen te maken. Maar 1% werkt meer dan 50 uur per week. Ter vergelijking: in Turkije is dat 43%. In Nederland ligt dat percentage vooral zo laag door het grote aandeel parttime werkende vrouwen. De mannen werken ongeveer net zoveel als elders in de EU.

LEES OOK: 'IK WILDE ONS KOSTBAARSTE BEZIT NIET WEGBRENGEN NAAR DE CRÈCHE'

Nee zeggen

Onder de mannen zijn het vooral de managers en vrachtwagenchauffeurs die veel overwerken. Onder vrouwen zijn het vooral de artsen en leraressen. Opvallend is wel dat zelfstandig ondernemers die lange werkweken maken gezonder zijn dan werknemers. Wat moet je doen als je in dienst bent en veel lange dagen maakt? Simpel: nee leren zeggen en taken delegeren. Werknemers hebben het recht om niet meer dan 48 uur per week te werken. En een goed gesprek met je leidinggevende is ook geen onverstandig idee.

Heb je veel stress? Dokter Rutger vertelt in deze video waar je daartegen kunt doen:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden