null Beeld

‘WIDM’-blog: “Als Ellie de mol is, ben ik nu al teleurgesteld”

Libelles Carola is molloot van het eerste uur en heeft alle 20 seizoenen gezien. Ze houdt alles bij in een boekje, kijkt afleveringen 2 keer terug en haar Instagram timeline bestaat deze 10 weken alleen maar uit hints. Aankomende weken bestaat haar leven uit maar één ding: het ontmaskeren van de mol. Vandaag neemt ze je mee in haar tunnelvisie: Ellie is de mol.

Online redactie Libelle

Wat ben ik in mijn nopjes! Een extra seizoen Wie is de mol?. En dan ook nog in mijn favoriete vakantieland Italië met veel van mijn lievelingskandidaten. Dit is eindelijk wél een fijne verrassing in het rampjaar 2020. Aflevering twee, let’s go!

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Mijn mol baseer ik altijd op gevoel en op heel veel hints. Die hints blijk ik achteraf zelf bedacht te hebben. Ze komen nooit terug in de laatste aflevering. Maar toch zat ik de afgelopen jaren regelmatig goed. Daarom bij deze alvast een hint waar je misschien niets aan hebt (maar wie weet): in de intro kijken Peggy en Patrick als enige kandidaten niet in de camera. Zou een van hun de mol zijn? Of zijn er nu wél twee mollen in het jubileumseizoen? Zo heb ik ooit Patrick Stoof uit seizoen 11 ontmaskerd.

De politie is je beste vriend

Na de eerste aflevering van dit nu al legendarische jubileumseizoen heb ik drie verdachten: Ellie, Nikkie en Ron. Alle drie zou een briljante keuze zijn. Ron heeft de perfecte dekmantel voor een mol: stuntelig gedrag en een enorme gunfactor. Nikkie heeft deze gunfactor ook en is daarnaast über grappig. Ze is fanatiek, maar toch ook nonchalant en komt zo gemakkelijk met veel dingen weg. Maar dan Ellie. In plaats van de jager is ze nu zelf de boef. Ze is slim, rustig, beheerst en weet hoe je moet liegen en manipuleren. De perfecte mol. En de tweede aflevering van Wie is de mol? stond voor mij in het teken van haar.

Hart van steen

Alhoewel, als Ellie de mol is ben ik nu al teleurgesteld. Omdat het er in deze aflevering te dik bovenop lag. Als mol weet je natuurlijk wat er gaat gebeuren. In de eerste opdracht komt Ellie als eerste met de opmerking om niet alle €5-stenen te pakken. Want 'wellicht zijn er nog hogere bedragen'. Toch dringt ze later haar medekandidaten aan om meer €5-stenen te pakken. Vreemd? Ook bij de €25-stenen heeft ze een vals trucje. Ze pusht er toch op om niet te veel stenen te pakken want 'na goud komt platina'. Maar als mol weet je natuurlijk dat deze er niet komen. Ook was ze verdacht stil toen Patrick niet voor het bordje X1,75 ging. Zij wist dat het volgende bordje X0,5 zou zijn. Zo min mogelijk geld in de pot. € 100 in plaats van € 2.000. Goed gedaan mol!

Etherdiscipline

In de tweede opdracht maakte ik een dolblij sprongetje van de bank toen eindelijk hét woord voorbij kwam: etherdiscipline. Een woord dat sinds haar deelname onlosmakelijk verbonden is met Wie is de mol?. Van etherdiscipline was er tijdens de opdracht geen sprake. Ellie Etherdiscipline was continu aan het praten met de laserende kandidaten. Ze had best wat vaker kunnen roepen ‘knip gewoon die draad door’.

Pose

En dan nog iets. Met haar skills als politieagent was ze wel heel snel af, toch? Waarom ga je zo dramatisch op de grond liggen? Veel te hoog bad cop Hollywood gehalte Ellie; doe gewoon normaal! Het leverde trouwens ook niets op, ze werd afgeschoten. Ik wéét het niet; zou het kunnen dat ze daarna toch nog even het mingeld in de kist heeft gedaan?

Zwarte vrijstelling

Zoals ik al zei, als mol weet je wat er komen gaat. Dus ook dat je heel veel gemakkelijke vragen moet bedenken over Italië. Dit kan je makkelijk voorbereiden en zo kan jij het spel bepalen. De macht is van jou met een zwarte vrijstelling.

Haantje-de-voorste

3x scheepsrecht, daar komt hij voor de laatste keer van vandaag: als mol weet je wat er komen gaat. Ellie was even de treuzelkont om vervolgens haantje-de-voorste te zijn. Je weet dat deze stoel een bijzondere positie inneemt. Als mol wil je toch dat de kandidaten zo snel mogelijk gewipt worden. Vooral de fanatiekelingen. Hoe eerder naar de finish, hoe minder geld in de pot. Slim, Ellie.

Maar goed, mijn blik is nu wel heel erg op Ellie gericht. Morgen ga ik de aflevering dan ook voor de tweede keer kijken. Met een frisse blik. Want we weten allemaal, lieve molloten: tunnelvisie is een doodspoor.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: Avrotros.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden