null Beeld

‘WIDM’-blog: “Lieve Ron, waar was je in hémelsnaam mee bezig?”

Libelle’s Kim kijkt al jaren Wie is de mol. Zonder molboekje en pouletjes in de WIDM-app, wél met een bak popcorn op schoot en een flinke dosis enthousiasme. Gaat het dit jaar dan eindelijk eens lukken om De Mol te ontmaskeren? Ze schrijft in elk geval maar wat graag over alles wat verdacht of dubieus is. Deze week is dat toch wel Ron Boszhard.

Kim van Weering

Pas op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Allereerst: wát een aflevering was dit. En wát een ontknoping. Ik ben vast niet de enige die vermoedt dat Horace zomaar eens terug zou kunnen komen volgende week. Zou hij toch in één van de zwarte busjes zitten en naar een soort 'afvallerseiland' gaan? Laten we in elk geval hopen dat - mocht Horace een comeback maken - hij een warmer welkom krijgt dan Ron destijds in het theater...

Nu we het toch over Ron hebben: waar is de beste man in hemelsnaam de hele aflevering mee bezig geweest? Niet bepaald met geld verdienen in elk geval. Als er voor toekijken prijzen uitgedeeld zouden worden, zou Ron er absoluut met het goud vandoor zijn gegaan. Eigenlijk doet-ie bij elke opdracht precies niks. Is-ie gewoon echt niet zo heel handig? Of is het een briljante tactiek van De Mol? Want geef toe: Ron Boszhard die De Mol blijkt te zijn in dit jubileumseizoen, dat overtreft toch je stoutste verwachtingen?

Alcoholvrije avond

Het eerste dat opvalt, is dat Ron niet aan een wijntje zit. Als de groep een toost uitbrengt op de 'goede reis naar Nederland' van Nadja én de moeder van Ellie proost Ron vrolijk mee met de fles wijn. Maar ondertussen staat er gewoon een cappuccino voor zijn neus op tafel. Een aanwijzing dat de presentator scherp wil (of eigenlijk: moet) blijven als Mol?

Sleutel bos(zhard)

Dan de eerste opdracht: Sleutel bos. Een subtiele verwijzing naar de eerste lettergreep van de achternaam van Ron? Of is dit een typisch gevalletje tunnelvisie van mijn kant? Het lukt alle kandidaten in elk geval vrij goed om zichzelf te bevrijden en zo bewegingsruimte te creëren om het geld uit de kokers door te geven. Behalve Ellie en - jawel - Ron. Met gefronst voorhoofd laat hij de groep weten dat 'de sleutel er écht niet tussen zat'. "Mensen, geloof me. Ik heb er alles aan gedaan", zegt-ie met z'n puppy-ogen. Maar dáár ben ik niet zo heel zeker van. Ik had na die cappuccino in elk geval meer van je verwacht, Ron.

null Beeld

Nu blijf ik er misschien in hangen. Maar ook in de tweede opdracht lijkt mijn kakelverse verdachte nou ook niet echt heel fanatiek bezig te zijn met geld verdienen voor de pot. Zijn aanwijzingen door de porto zijn me allemaal nét een tikkeltje te kortaf en onduidelijk. Daar is Tygo het in elk geval mee eens, want die grist het apparaat al gauw bruut uit de handen van zijn compagnon.

Krachten sparen

En wie stond er bij de laatste opdracht wederom bij en keek ernaar? Juist ja, onze Ron. Waar de rest van de groep de handen uit de mouwen steekt bij de deelopdrachten op het fort, houdt Ron de handen gewoon lekker op z'n rug. Op zich ook wel gewoon heel lekker: ronde na ronde doorkomen zonder ook maar al te veel te doen. Spaart-ie misschien z'n krachten om tussendoor lekker veel te mollen?

null Beeld

De pijl en boog blijken ook niet bepaald aan Ron besteed. Keer op keer schiet de presentator mis. En wanneer Jeroen dan het laatste 200 euro binnen weet te halen en de groep hem uitzinnig van vreugde omhelst, staat onze Ron er maar weer een beetje bij.

Oh oh, die Ronnie. Ik weet even niet of-ie nou gewoon écht niet zo'n hele slimme speler is, of dat hij zich gewoon lekker van de domme houdt en het een bril-jante tactiek als Mol is. Ik hoop stiekem op dat laatste.

Wordt vervolgd... En ik hou je in de gaten, Ron.

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: Avrotros

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden