null Beeld

Wie erft jouw Facebook-account?

Je kon al aangeven dat Facebook jouw account moest wissen als je er niet meer was. Maar vanaf nu kun je ook iemand aanwijzen die jouw Facebook-pagina beheert ná je dood.

MH

Het is best gek als je 3 maanden na iemands dood ineens zijn/haar gezicht voorbij ziet komen op Facebook. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als die persoon ooit iets heeft geliked (denk aan een merk zonnebrillen of boeken) wat vervolgens gesponsord en wel in je tijdslijn verschijnt met als bijschrift: Pietje Puk en nog 10 vrienden vinden Ray-Ban leuk. Een pijnlijk voorbeeld van hoe marketing op Facebook werkt.

Grappenmakers

De vraag die meteen opkomt: waarom haalt Facebook die spook-accounts niet weg? Omdat Facebook niet beter weet dan dat Pietje Puk nog leeft. En omdat Facebook wel de uitgever is van je account en alles wat erop staat, maar niet de rechten heeft om het zomaar te weg te halen. En als iedereen het bedrijf erom zou kunnen verzoeken, hoe voorkomt Facebook dan dat grappenmakers massaal aanvragen doen om andermans pagina te deleten? In dat geval zou er een complete afdeling moeten komen die zulke aanvragen kan controleren.

Virtuele visite

Sinds vandaag is daar een oplossing op gevonden. Vanaf nu kun je namelijk iemand aanwijzen die jouw account mag beheren na je dood. Wil je dat jouw account in de lucht blijft zodat andere mensen (virtueel) nog eens bij je langs kunnen wippen? Of wil je juist dat jouw pagina wordt verwijderd om verwarring te voorkomen? Wijs een voogd aan en zulke zorgen zijn verleden tijd. Voortaan kan jouw voogd berichten plaatsen, je foto aanpassen, postuum vrienden accepteren en je complete Facebook-archief downloaden (mits je daar toestemming voor geeft). Dat had Facebook al veel eerder moeten doen!

Wil je je instellingen meteen aanpassen? Hier lees je hoe het werkt!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden