null Beeld

PREMIUM

Wil je altijd maar meer geld? Zo leer je gelukkig te zijn met je banksaldo

Ja, geld hebben is fijn. En nee, niet per se alleen als je het in overvloed hebt. Volgens Ken Honda zijn het namelijk je gevoelens over geld die bepalen hoe rijk je bent. Maar hoe werkt dat dan? Journalist Deborah Ligtenberg duikt in haar portemonnee en ontdekt haar visie op geld.

Wat betekent geld voor mij? Toch wel een belangrijke levensbehoefte, is het eerste wat in mij opkomt. Hoewel, zijn andere dingen niet veel belangrijker: gezond zijn, mensen die om mij geven, van wie ik houd, warmte, geborgenheid, vriendschap? Ja, natuurlijk. Maar wat koop je daarvoor? Geen dak boven je hoofd in elk geval. De vraag ‘Wat betekent geld voor jou?’ die Ken Honda in zijn boek Happy Money aan mij als lezer stelt, leert mij dat ik veel waarde aan geld hecht. Want ik houd van mooie dingen. Een fijne bos bloemen op tafel, lekkere koffie uit mijn kostbare espressomachine en (alweer) een nieuwe jurk. Sterker nog, de eerste gedachte die de achternaam van deze Japanse bestsellerauteur bij mij oproept is dat ik Honda geen mooie auto vind. Een beetje goedkoop. Doe mij maar mijn Volvo. Ben ik dan zo’n geldwolf? Misschien wel, ja. Want allemaal prima dat ik dankzij geld mijn kinderen te eten kan geven, maar ik word er pas echt blij van als geld kan rollen. Ik maak vaak niet eens een serieuze overweging en geef het gewoon uit.

Graven in mijn ziel

Ken Honda hoort mensen weleens zeggen dat geld een hemelse god is. Of een duivel, uiting van liefde of een slavendrijver. Geen van deze definities spreekt mij aan. Wat duidelijk maakt dat geld voor iedereen een andere betekenis heeft. Dat het meer is dan munten en biljetten, is helder. Geld heeft vele gezichten en Ken nodigt me in zijn boek uit om in mijn ziel te graven om te ontdekken wat mijn gedachten zijn over geld. Volgens hem maakt het niet uit hoeveel geld je hebt of verdient. Het zijn de gevoelens over geld die bepalen hoe rijk je bent. Wie geen gezonde relatie heeft met geld kan nog zoveel geld hebben, maar er niet gelukkig mee zijn. Door goed te beseffen wat geld voor mij betekent, kan ik er beter mee omgaan. Dan heb ik ‘happy money’ in mijn portemonnee. Oké Ken, ik ben er klaar voor.

Lachend geld

Geen idee waarom, maar in Japan is het heel normaal dat je een ander de inhoud van je portemonnee laat zien. Dus toen Ken Honda op een feestje werd gevraagd of hij de inhoud van de zijne wilde tonen, was hij niet verbaasd. De vrouw die het hem vroeg, wilde checken of zijn geld lachte omdat het uit liefde, dankbaarheid of tevredenheid was gegeven. Als het zou huilen, was het geld uit schuld, woede of verdriet verkregen.

Ik pak mijn portemonnee erbij. Ik word al blij als ik ‘m zie, want ik kreeg hem van mijn man. Een klein portemonneetje is het. Gestippeld, met een gouden knoop. Ik weet nog precies wanneer hij hem kocht, zogenaamd stiekem toen we in een winkel waren en ik het even in mijn handen had gehad. Vandaag bestaat de inhoud uit bankpasjes, een treinkaart, het ophaalbewijs van de schoenmaker, 65 cent en wacht, er blijkt ook nog 55 euro aan bankbiljetten in te zitten. Als we het over lachend en huilend geld hebben, behoort het mijne tot de eerste categorie. Als ik het pasje van mijn zakelijke bankrekening in handen heb, voel ik me blij en trots. Het geld dat erop staat, verdiende ik met heel leuk werk dat ik vol passie doe. De beloning die er tegenover staat, is dan ook doorspekt met een uitstekend humeur. Volgens Happy Money is dat belangrijk. Wie goed verdient maar geen leuke baan heeft, vindt geen lachend maar huilend geld in de portemonnee. Zoek werk waar je blij van wordt, de waarde van geld zal dan positiever zijn, is het advies van Ken. Hoewel dit bij mij niet aan de orde is, is het toch niet één en al vrolijkheid dat ik voel als het om mijn geld gaat. De 55 euro die opeens uit mijn portemonnee rollen, vervullen me met schaamte. Er zijn mensen die van dit bedrag, of minder, wekelijks alle boodschappen moeten betalen. Voor een heel gezin. En ik was vergeten dat ik het had, had het niet eens gemist.

Mooie herinneringen

Ik vraag me af of ik geld wel serieus genoeg neem. Allemaal leuk en aardig, het verhaal van die grijnzende bankrekening, maar ik geef het wel heel gemakkelijk uit. Mijn man brengt geregeld het gesprek op ons pensioen en versneld aflossen van het huis, terwijl ik het liever investeer in leuke dingen en mooie herinneringen. Lang niet altijd doordacht. Iets in handen hebben, dat is het denk ik ook. Tienduizend euro in de hypotheek storten is zo ongezien met geld schuiven. Als ik er over door mijmer, voel ik de nare kriebel die geld me geregeld geeft. Sparen, me voorbereiden op ziekte en de toekomst, ik doe het onvoldoende. Ik heb een prachtige buffer, maar weet dat die groter zou kunnen zijn als ik wat minder impulsief zou uitgeven. Als ik minder zou gaan voor het snelle scoren. Het kortetermijngeluk.

Vrijheid

Ken Honda onderscheidt verschillende ‘financiële persoonlijkheden’: de onverschillige die liever niets met geld te maken wil hebben, de monnik die er bij voorkeur zo ver mogelijk uit de buurt blijft, het onderdrukte verkwistende type dat spaart en het dan in één klap uitgeeft, het goktype dat goed verdient en niet aarzelt om uit te geven en het zorgelijke type dat zich dag in dag uit grote zorgen maakt over geld. Het is net als bij een horoscoop, ik voel bij elk type iets van herkenning, maar ben het niet helemaal. Als ik dan toch moet kiezen, vrees ik dat ik een goktype ben. De karaktereigenschappen die deze groep volgens Honda heeft – bereid om grote risico’s te nemen, altijd gaan voor de winst – herken ik niet. Maar dat ik er best geld voor over heb om leuke dingen te doen, weer wel. Al lezend realiseer ik me dat ik misschien toch een slaaf ben van mijn eigen portemonnee. Want om dat mooie banksaldo op peil te houden om al die dingen te kunnen doen die ik wil doen, werk ik behoorlijk hard. Dat dit weleens ten koste gaat van mijn gezin, mijn vriendschappen, mezelf, is iets wat al langer aan mij knaagt. Ik word vijftig en zou zo langzamerhand best wat meer vrijheid willen hebben. Natuurlijk geeft geld ook vrijheid, maar meer tijd waarin ik kan lummelen, een spelletje doen met mijn kinderen die nu nog thuis wonen, of gewoon eens even fijn aan mezelf besteed, óók. Ja, mijn geld lacht, maar niet altijd van harte.

Geldflow

Ken Honda vraagt me om naar mijn emoties over geld te kijken. Dat schijnt nodig te zijn voor mijn financiële metamorfose. Hij somt een heel rijtje op: ongerustheid en angst, boosheid en wrok, verdriet en smart, haat en vertwijfeling, superieur en inferieur, schuld en schaamte, een verdoofd gevoel, opwinding en blijdschap, waardering en liefde en tot slot: geluk. Die ongerustheid herken ik. Al loopt mijn freelance praktijk al achttien jaar heel goed, de onrust of dit wel zo blijft en of ik op een dag niet enorm moet inleveren, is mij niet vreemd. Daaronder zit angst om te falen en dat ik onvoldoende word gewaardeerd. Goed om me dit te realiseren. Het gaat niet samen met de ‘geldflow’ die Ken adviseert en waar ik voorstander van ben: geen zorgen over de dag van morgen en van het positieve uitgaan. Dat levert een opgewekte levenshouding op, plus plezier in m’n werk, waardoor ik het goed doe en werk heus wel blijft komen.

Superieur en inferieur, ook bekend. Omdat ik niet gierig wilde lijken, ben ik weleens te duur naar mijn smaak met vriendinnen uit eten gegaan. Opwinding en blijdschap ken ik ook heel goed. De vreugde van de nieuwe tas die ik kocht, bijvoorbeeld. Ik wilde ’m eigenlijk aan iedereen laten zien, wat ik een beetje kinderachtig vond. Maar waarom zo volwassen doen? Enthousiasme tonen over iets moois, nieuws of leuks dat ik kocht, draagt juist bij aan de blijdschap. Want geld maakt best gelukkig.

Fleece trui

Ik zie het als een mooie uitdaging: mijn emoties over geld onder controle krijgen en bekijken hoe deze mijn gedrag beïnvloeden, met als ultiem doel financiële vrijheid. Met die vrijheid bedoelt geldgoeroe Honda overigens niet dat je steenrijk wordt, maar geen last hebt van geld. Dat er geen negatieve emotie op rust, zoals angst of gepieker. Eén manier om dit te doen is in een hutje op de hei gaan wonen, je eigen groente verbouwen, in fleece truien lopen en niks uitgeven. Een leven zonder geld, dus eigenlijk. Dat is niets voor mij. Een andere manier om financieel vrij te worden is volgens Ken Honda door ‘geldflow’ te genereren die voldoende bezittingen en inkomen verschaft om een droomleven te leiden. Dat klinkt veel beter.

Dat het best een uitdaging is om die flow ‘happy’ te houden, merk ik als een potentiële opdrachtgever mijn tarief te hoog vindt. Ik ben ‘te duur’. Het maakt me onzeker, ben ik dat echt? Ik denk aan Kens theorie en voel dat het gaat wringen als ik moet zakken. Het geld dat ik er dan mee zou verdienen, lacht onvoldoende. Het gaat niet eens om het bedrag, maar om waardering. Over wat ik mezelf waard vind, waard ben. Ik moet denken aan de uitzendbaantjes die ik vroeger deed. Kattenvoer verpakken, schoonmaken, serveren, ik heb van alles gedaan. Het salaris dat ik daarvoor kreeg, maakte me gelukkig omdat ik de huur ervan kon betalen, maar meer emotie kwam er niet bij kijken. Loon is pas ‘happy money’ als het met echt fijn werk wordt verdiend. Ik zoek naar het vertrouwen in mezelf dat er wel weer een andere mooie opdracht komt en besluit niet te zakken. Dan maar niet. Spannend? Ja. Maar wel beter zo. Dank je, Ken.

Voorzichtige glimlach

Het geld dat binnenkomt moet volgens de Japanse geldspecialist enkel en alleen worden besteed aan dingen die echt de moeite waard zijn, waardoor je in staat bent om met gedachten in het heden te blijven en ongelooflijk dankbaar te zijn voor elke minuut van het leven. Zodat het geld dat er is, lacht en een goed gevoel geeft. Vaag? Beetje wel. Maar ik snap wat Ken bedoelt. Niet sparen omdat ik bang ben voor een belastingaanslag of vervelende dingen die misschien gebeuren in de toekomst, maar omdat het de mogelijkheid geeft om leuke, mooie of betekenisvolle dingen te doen. Als het maar niet te maken heeft met negatieve gevoelens, want die staan plezier over geld in de weg. Oké. Als ik nou eens stop met gedachteloos geld uitgeven, maar alleen mijn portemonnee trek als ik het echt, écht wil, hoe is dat dan? Ik doe de test: als ik iets wil kopen, visualiseer ik of het geld dat ik ervoor wil uitgeven lacht of juist niet. Ik neem geen genoegen met een voorzichtige glimlach, ik moet er echt heel blij van worden. Alleen dan ga ik tot de koop over. Na een maand merk ik dat het me prima bevalt. Als ik iets weloverwogen koop of doe, geeft dat een veel fijner gevoel. Als een ware beloning. Schuldgevoel over een te impulsieve aankoop is nergens te bekennen en het saldo van mijn rekening groeit, wat óók lekker is. Niet alleen omdat het de rust van voldoende geld op de bank geeft, ook omdat daardoor ruimte komt om eens wat groters te doen. Zoals een nieuwe tuinset. Ik zie mezelf al zitten deze zomer.

Happy Money, de Japanse megabestseller voor financieel geluk, Ken Honda (xanderuitgevers.nl)

Tekst: Deborah Ligtenberg

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden