null Beeld

Wilfred (51) en zijn vrouw (46) Lili: ‘Onze relatie heeft een diepere dimensie gekregen’

Wilfred Genee (51) en zijn vrouw Lili (46) zijn alweer jarenlang een steady setje. Misschien ook wel door hun gezamenlijke project Vullen of Voeden, dat een enorme vlucht heeft genomen. Lili: “Ons project heeft onze relatie een diepere dimensie gegeven.”

Online redactie Libelle

W: “Het is veel groter geworden dan we hadden gedacht. Eerst schreven we samen het boek Vullen of Voeden, daarna kwam er de weddenschap met Johan Derksen over sportkantines die een gezonder aanbod moeste krijgen.

L: “Onze missie is niet om mensen te veroordelen of te bekeren. We willen alleen laten zien wat gezond eten je brengt: het heeft wel degelijk invloed op het welzijn van je kinderen. Wat je eet en je mentale fitheid zijn belangrijker dan je misschien denkt.”

W: "Als je vooral voor voeden kiest, zul je ontdekken dat betere keuzes een beter leven oplevert, voor je kinderen, maar ook voor jezelf."

L: “Het begint bij de vraag: hoe belangrijk vind je jezelf?”

W: “Zo hebben we laatst samen een cursus mediteren gedaan. Ik wist niet dat ik…”

L: “Ik had dat als cadeau gevraagd voor mijn verjaardag. Ik zei: ik wil geen spullen, het cadeau is dat wij samen een cursus transcendente meditatie gaan doen. Geen sprake van, zei jij.”

W: “Nou ja, ik…”

L: “En toen kwam je op een ochtend naar beneden en zei: ‘Ik ga het doen’”.

W: “Dat is wat ik wil zeggen: als je jezelf uitdaagt om een keer iets anders dan anders te doen, kun je voor enorme verrassingen komen te staan. Niet alleen op eetgebied, maar ook qua bewegen, en op bewustzijnsgebied. Dus ik ben meegegaan. En ik moet je eerlijk zeggen… Ik kon me makkelijker overgeven dan ik had verwacht. Niet altijd hoor. Er zijn ochtenden waarop het zo druk is dat het niet gaat. Maar het lukt me wel steeds vaker: het gevoel dat de tijd even stilstaat.”

L: “Je krijgt regie over je denken en staat even dagelijks ongedwongen stil bij alles.”

W: “Ik weet nu al: als Johan dit onder ogen krijgt, is het de volgende uitzending bal. VI is natuurlijk een groot testosteronprogramma. Maar dat interesseert me niks!”

L: “Er zijn steeds meer voetballers die aan yoga doen en die mediteren.”

W: “Ik trok me er sowieso altijd al vrij weinig van aan wat mensen van me vinden, maar inmiddels vind ik echt alles goed.”

L: “Die cursus is een goed voorbeeld van hoe ik Wilfred uitnodig om eens iets anders te doen. En die cursus was het mooiste cadeau dat Wilfred me heeft gegeven, los van de kinderen natuurlijk. Ik dacht niet dat ik een geboren moeder zou zijn. Al mijn studievriendinnen wilden kinderen, maar ik deinsde terug voor die enorme verantwoordelijkheid. En ik had het ook druk met mijn carrière als adviseur. Het was niet dat ik geen kinderen wilde, maar wel alleen met iemand met wie ik een intuïtieve connectie voelde. Die was ik voordat ik Wilfred ontmoette nog niet tegengekomen. Hij wilde al vanaf zijn twaalfde kinderen, dus het onderwerp kwam snel ter sprake.”

W: “Ik hoefde niet aan te dringen. Maar nu hebben we het toch weer over allerlei persoonlijke dingen. We zouden het over gezonde voeding hebben.”

L: “Maar dat kun je niet los zien van bewustwording! Het heeft er allemaal mee te maken.”

W: “De reikwijdte van Vullen of Voeden heeft ons weer geconfronteerd met iets wat we allebei eigenlijk vanuit onze jeugd al wisten: dat je heel ver kunt komen als je ergens echt in gelooft en je je daar sterk voor maakt. De maakbaarheid in het leven heeft zijn grenzen, maar is groter dan je denkt.”

L: “Die intuïtieve band waardoor we in eerste instantie op elkaar vielen, is door dit gezamenlijke project alleen maar sterker geworden. Het heeft onze relatie een diepere dimensie gegeven, een nieuwe laag op wat er al was.”

W: “Dat is waar: ik heb er een kijk op Lili door gekregen die ik eerder niet had. Haar gedrevenheid is indrukwekkend. We hebben een goede taakverdeling: zij is van de inhoud, ik van het overbrengen daarvan.”

MEER WILFRED & LILI

null Beeld

Je leest het hele interview in Libelle 7, nu in de winkel. “Ik zag in jou het afgelopen jaar een enorme kwetsbaarheid.”. Op de website van Vullen of Voeden vind je meer informatie over het project.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Liddie Austin. Fotografie: Petronellanitta.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden