null Beeld

Willem-Alexander reageert op overlijden prins Philip: “Onuitwisbare indruk”

Koningshuizen reageren geschokt op het nieuws van Buckingham Palace. Prins Philip is daar vrijdagochtend op 99-jarige leeftijd overleden. De Oranjes hebben via Rijksvoorlichtingsdienst hun steun betuigd.

Daphne Dorgelo

"Met groot respect gedenken wij Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip. Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden", aldus Willem-Alexander en Máxima.

Levendige persoonlijkheid

"Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk. Onze liefdevolle gevoelens van meeleven gaan uit naar Hare Majesteit Koningin Elizabeth en alle leden van de koninklijke familie."

Mark Rutte

Ook premier Mark Rutte heeft inmiddels zijn medeleven betuigd. "Namens het kabinet heb ik mijn condoleances overgebracht aan premier Boris Johnson in verband met het trieste nieuws van het overlijden van prins Philip", meldt hij op Twitter. "Ik wens het Britse koningshuis en het Britse volk veel sterkte toe in deze tijd van rouw."

Reactie uit buitenland

En ook in het buitenland wordt er gereageerd op het overlijden van Philip. Het Belgische koningshuis zegt diep bedroefd te zijn. Koning Philippe en koningin Mathilde schrijven: "We willen onze oprechte deelneming betuigen aan Hare Majesteit de Koningin, de Britse Koninklijke Familie, evenals aan het volk van het Verenigd Koninkrijk."

De Noorse familie hebben de vlaggen bij het paleis in Oslo halfstok laten hangen, meldt het Noorse hof vrijdag. Koning Harald van Noorwegen laat in een verklaring weten: "Onze gedachten gaan uit naar koningin Elizabeth en de directe familie na het overlijden van prins Philip. Onze condoleances gaan ook uit naar het Britse volk."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram, Twitter. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden