null Beeld

Willem: “Na 5 chemobe­handelingen en 23 bestralingen voetbal ik weer!”

Willem (50) kreeg twee jaar geleden de diagnose slokdarmkanker. Na een intensief behandeltraject van chemotherapie, bestralingen en een zware operatie is Willem weer aan het werk als luchtverkeers­leider – en voetbalt hij weer!

onze Commerciële Redactie

Een paar jaar geleden krijgt Willem de eerste slik­klachten: “Het broodje kaas dat ik op de voetbalclub at, kreeg ik niet meer weg.” De huisarts denkt aan een ontsteking en ook de mdl-arts die hij later bezoekt constateert alleen een ontsteking. Willem is opgelucht. Maar twee maanden later gaat hij terug voor een contro­le-gastroscopie. De mdl-arts constateert dan een verdikking en neemt een biopt af. Willem: “Ik wist toen al dat het foute boel was.” Twee dagen later volgt de diagnose: slokdarmkanker.

“Mijn eerste reactie was: ‘Oké, en wat gaan we nu doen, wat wordt het traject?’ De arts keek me verbaasd aan, pakte zelfs mijn hand even vast en vroeg: ‘Realiseert u zich wel wat ik u vertel? U heeft slokdarmkanker.’ Mijn antwoord: ‘Ja, dat vermoeden had ik al. Maar hoe gaan we nu verder?’”

Onzekere periode

Drie weken van onderzoeken en wachten vol­gen. Willem: “Dit was voor mij de meest onzeke­re periode: wordt het een tunnel met of zonder licht aan het einde?" De onderzoeken laten geen uitzaaiingen zien. Groen licht voor een curatieve behandeling. Op de stapel staan radiotherapie gecombineerd met chemotherapie gevolgd door een zwa­re operatie. Maar na de eerste chemobehande­ling krijgt Willem vreselijke pijn op de borst.

Complicaties

Hij blijkt een hartvliesontsteking te hebben, waar­schijnlijk als gevolg van de chemo. “Ik was bang dat de chemo en radiotherapie hierdoor stopgezet zouden worden en probeerde zo snel mogelijk te herstellen. Drie dagen later mocht ik wel verder met de bestra­lingen, maar voordat ik verder mocht met de chemo moest ik eerst een fietstest doen. Ik had het gevoel dat ik op dat moment echt voor mijn leven moet fietsen.” Gelukkig haalt hij de test en het behandeltraject met de chemo mag worden voortgezet. Na 5 chemobe­handelingen en 23 bestralingen krijgt Willem zes weken om te herstellen. “Ik heb ook nog gevoetbald tussendoor. Dat was fysiek wel heel zwaar. Maar ja, dit konden weleens mijn laatste wedstrijdjes zijn.”

Ik heb tussen de chemokuren ook nog gevoetbald. Dat was zwaar! Maarja, dit konden mijn laatste wedstrijdjes wel zijn.

De operatie is heftig: bijna de hele slokdarm wordt verwijderd en slechts een derde van de maag blijft over. “De eerste twee dagen mocht ik nauwelijks bewegen. Ik had zo­iets van: hup, zo snel mogelijk alle slangen eruit. Ik heb zelf wel steeds de instelling gehad dat als ie­mand dit zou kunnen overwinnen, dat ik dat dan zou zijn. Ik ben altijd al een vechter geweest. Wat ik mocht eten probeerde ik meteen. Ook al moest ik dan spugen, dan ging ik daarna toch weer verder met eten. Ik heb maandenlang met een emmertje ernaast gegeten. Ik kan nu alles weer eten en drin­ken, maar wel minder dan voorheen.”

Promotie

“Ongeveer anderhalve maand na de opera­tie werd ik alweer medisch gekeurd voor mijn werk. De keuringsarts vond het bizar, maar kon niets vinden. Hij heeft me uiteindelijk goedge­keurd.” Even later is Willem weer begonnen met opbouwen van zijn werk. Hij heeft zelfs nog pro­motie gemaakt tot Teammanager Operations. Wat de toekomst betreft heeft Willem vooral het plan om te blijven sporten, werken en leuke dingen te doen met zijn vrouw Paula. Ook heeft hij het vlie­gen weer opgepakt. Sinds maart 2015 doet hij zelfs weer aan stuntvliegen.

Pluk de dag

“Pluk de dag is mijn motto, al sinds ik dertig jaar geleden naar Libanon ben uitgezonden voor de VN-vredesmacht. Want het leven is heel betrekkelijk. Die instelling heeft mij ook geholpen tijdens mijn ziekte.” Willem benadrukt dat iedereen de ziekte anders beleeft, ook al zijn de symptomen exact hetzelfde. “Ieder lichaam is anders en reageert ook an­ders. Hetzelfde geldt voor de geest. Maar probeer desondanks positief te blijven!”

null Beeld

Iedere dag 60 patiënten

Naast Willem krijgen iedere dag meer dan 60 mensen de diagnose van kanker van een orgaan in het spijsverteringskanaal. Daarom helpt de Maag Lever Darm Stichting patiënten op drie manieren. Ze geeft voorlichting over de ziekte en over de meest geschikte behandelmethoden. Daarnaast financiert de stichting verschillende wetenschappelijke onderzoeken op het terrein van vroege diagnose en gespecialiseerde behandeling. Voor deze activiteiten is meer geld nodig. Daarom zijn giften hard nodig. Doneren kan via mlds.nl.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden