null Beeld

Winter in Nederland: waar is het glad (en waar niet)?

Rijkswaterstaat adviseert mensen in grote delen van Nederland om niet de weg op te gaan: het is spekglad op veel wegen en daarop rijden is behoorlijk link. 

Tessa Heinhuis

Het is momenteel vooral glad ten noorden van de lijn Alkmaar-Enschede. De gladheid kan daar de komende uren toenemen en zich vervolgens naar het zuiden uitbreiden.

Auto's staan compleet stil

Volgens de Verkeersinformatiedienst zijn in het noorden door de gladheid in de ochtendspits zeker 20 ongelukken gebeurd. Hulpdiensten hebben moeite om de grote hoeveelheid incidenten op te lossen. De grootste problemen zijn op de A28 tussen Zwolle en Hoogeveen. Daar werd het vroeg in de ochtend plotseling ontzettend glad door de ijzel en dat zorgt voor immense files.

Met z'n allen naar Zeeland

De ANWB ziet ook glijpartijen op de A7, A37 en A32, meldt een woordvoerder. De situatie blijft in het noordoosten van het land voorlopig heel onvoorspelbaar, want door een enkele bui kan het binnen een paar minuten plotseling spekglad zijn. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden geldt code oranje vanwege de grootschalige glibberigheid. In Noord-Holland en Utrecht geldt code geel. In Zeeland, Limburg, Brabant en Zuid-Holland is er op dit moment weinig sprake van gladheid.

Strooien

Er wordt met man en macht gewerkt om de gladheid tegen te gaan. Er is al ruim 1,4 miljoen kilo aan zout gestrooid.

Bron: nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden