null Beeld

Wolven in Nederland bestaan niet? Toch wel!

In januari berichtten we je over een Duitse boswachter die acht wolven gezien zou hebben. Toen drukten wij je nog op het hart dat wolven in Nederland niet bestaan. Vandaag zijn we je een rectificatie schuldig: er is een wolf gespot in de buurt van Emmen.

MH

Opvallend was dat het dier helemaal niet bang leek te zijn voor mensen. Volgens wolven in Nederland is dat ongebruikelijk. Een 'tamme' wolf zou kunnen duiden op een wolf met hondsdolheid. Maar aangezien hondsdolheid al een tijdje niet meer voorkomt in West-Europa en dit dier juist heel relaxed overkwam, sluiten ze die optie uit. Een andere verklaring zou zijn dat het beest is ontsnapt uit een dierentuin of circus, waardoor het aan mensen is gewend. Een derde mogelijkheid ten slotte, is dat de wolf nog jong is en nooit heeft geleerd dat hij mensen uit de weg zou moeten gaan.

Spoorzoeken

Woon je in het gebied waar de wolf is gespot, en wil je liever niet oog in oog komen te staan met het dier? Let dan op sporen en keutels. Keutels van wolven bevatten veel botresten en haren van hun prooidieren. Ze hebben een kleine draai aan het uiteinde en zijn vaak te vinden op centrale plekken binnen het leefgebied. Omdat wolven hun keutels gebruiken om hun territorium aan te geven laten, leggen ze ze vaak midden op de weg neer of bij een kruispunt.

Hoe herken je een wolf?

Een wolf heeft een beige tot rossig bruine vacht. Die vacht is aan de bovenkant een beetje donker - alsof er een zadel op zit, maar rondom de bek is de vacht juist weer wit. Hij heeft lange, stevige poten. De voorpoten zijn 1 cm langer dan de achterpoten en de afdruk lijkt op die van een hond (8-10 cm lang, iets meer ovaal gevormd). Wolven hebben dikke, naar beneden hangende rechte staarten, spitse oren die recht overeind staan en een brede op. Qua bouw lijkt hij een beetje op een Duitse herder: hij heeft een lange, rechte rug.

Honden aan de lijn

Mocht je onverhoopt toch oog in oog komen te staan met het dier, dan adviseert Wolven in Nederland om vooral niet te dichtbij te komen en honden aan de lijn te houden. Wolven hebben sinds vorig jaar ook in Nederland een beschermde status. Dat betekent dat hij mag gaan en staan waar hij wil. Meer informatie vind je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden