Nazomer in september Beeld Getty Images
Nazomer in septemberBeeld Getty Images

Wordt het een zonnige nazomer? Dít is de weersverwachting voor september

Helaas was de zomer niet zo mooi als we hadden gehoopt. Gelukkig hebben we september nog voor de boeg. Hebben we dit keer geluk en kunnen we nog genieten van een mooie nazomer?

Demi SchoenmakersGetty Images

Meteoroloog Yannick Damen van Weeronline heeft zowel goed als slecht nieuws. “Er zijn in september gelukkig genoeg mooie dagen, maar wekenlang nazomeren doet het naar verwachting niet.”

Zon en 25 graden

Volgens hem wordt september een heel normale maand. “Dat betekent dat er geregeld buien over Nederland trekken en het op sommige dagen best wel grijs en kil is.” Maar niet getreurd, bij een normale september horen ook wat mooie nazomerdagen. Op deze dagen breekt de zon ’s ochtends al door en is het met 25 graden Celsius alsnog genieten van de warmte. Helaas zijn dit soort nazomerse dagen wel duidelijk in de minderheid. Het zal over het algemeen maximaal 17 tot 21 graden worden. Alsnog niet koud, dus trek er vooral op uit komende maand.

Wisselvallig

Hoe zeker is de meteoroloog over deze weersvoorspelling? Nou, erg zeker. “Dat normale septemberweer zien we in verschillende weermodellen langskomen en dat geeft aan dat de verwachting vrij zeker is”, legt hij uit. “Waarschijnlijk begint september met een koele noordenwind en enkele buien. Gedurende de maand neemt de kans op westenwinden toe en wordt het wisselvalliger met gematigde temperaturen.” Het enige wat volgens Damen nog onzeker is, is hóe wisselvallig het precies wordt.

Kop of munt

Die onzekerheid heeft voor een groot deel te maken met de orkanen op de Atlantische Oceaan. September is dé orkaanmaand en deze stormen kunnen richting Europa komen. Als de restanten van een tropische storm of orkaan over Nederland trekken, levert dit bij ons typisch herfstweer op. Maar wanneer zo’n oude orkaan een eind ten westen van de Britse Eilanden blijft, krijgen wij een zuidenwind en daarmee zonnig en warm nazomerweer. Hou dus rekening met wat buien in september, maar berg je zomerkleding nog zeker niet op. Er komen vast en zeker nog een paar mooie (na)zomerdagen aan.

Met déze tips krijg je jouw (klein)kinderen meer naar buiten:

Bron: Weeronline.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden