null Beeld

Wouke van Scherrenburg: “De pil is een veel groter risico op trombose”

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog altijd actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Ze geeft haar mening over het stopzetten van de vaccinatie met AstraZeneca onder 60 jaar.

Daphne Dorgelo

Hoe zou dat gegaan zijn met dat spoedadvies aan Hugo de Jonge van de Gezondheidsraad. Een telefoontje terwijl Hugo in zijn dienstauto zat, stel ik me zo voor want de minister was donderdag de hele dag en route. “Dag Hugo, we zijn eruit hoor. Stoppen met AstraZeneca voor alle 60-minners, wat vind je?”. “Prima, fijn dat jullie zo snel eruit zijn, dat gaan we doen want ik ga natuurlijk nergens mijn vingers aan branden.”

Wachten op verlossing

Nee natuurlijk niet meneer De Jonge. Stel je voor dat die batterij-ambtenaren van u nog een dag op uw verzoek hadden moeten nadenken. Bijvoorbeeld over de mogelijkheid om de burgers die snakken naar de prik de kans te geven vrijwillig voor AstraZeneca te kiezen. Die het risico van 1 bijwerking op de ruim 100.000 prikken met liefde verkiezen boven het veel grotere risico op Corona. Die nu voor de tweede keer te horen kregen dat ze helaas helaas weer niet aan de beurt zijn. Dat ze nog steeds in isolement moeten wachten op verlossing.

Vaccin-imago

Meteen na uw mededeling dat dit toch echt het beste besluit is om het imago (ja echt, hij zei het!) van de vaccins niet onnodig te beschadigen, sloeg de ontzetting en het verdriet toe bij veel huisartsen. Ze stonden er klaar voor. Om hun extra kwetsbare patiënten te prikken, kerken, sportzalen waren gehuurd. Genoeg personeel ingeroosterd. Want hadden immers hordes trombosespecialisten en de EMA niet gezegd dat doorprikken het allerbeste is? Dat het slikken van de pil een veel groter risico op trombose is? Maar nee, het imago telde.

Huisartsen

En zo mochten de huisartsen weer fungeren als de brengers van heel slecht nieuws omdat er geen politieke moed werd getoond, geen creatief denken over de oplossing het initiatief bij de huisartsen en hun 60-min patiënten te laten. Ondertussen verklaarde informateur Tjeenk Willink dat er in de gesprekken met de fractievoorzitters ook ruimte moet zijn voor vertrouwelijkheid ondanks de wens van de Kamer alle gesprekken openbaar te maken in het kader van de nieuwe bestuurscultuur en transparantie. Gelijk heeft hij, om zo’n ingewikkeld proces als de vorming van een kabinet tot een goed einde te brengen, moet er ook ruimte zijn voor vertrouwelijkheid.

Janssen-vaccin

Al zou het nu toch fijn zijn als de gesprekken van de Gezondheidsraad die tot het omstreden spoedadvies leidden, worden gepubliceerd. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar de opvatting van sommige leden dat Astra Zeneca helemaal moet worden verboden en zie voor me hoe een gezelschap van wetenschappers, ver verwijderd van de praktijk, koffiedrinkend en pijprokend zelfgenoegzaam constateert dat zoiets nog veel slechter voor het imago van de vaccins zou zijn. In het besef dat Hugo braaf hun gewichtige advies zou opvolgen.

Ondertussen zit er volgende spoedadvies aan te komen. Ook het vaccin Janssen lijkt dodelijke trombose te veroorzaken. En de 60-minners waarvoor de bijwerkingen zwaarder zouden wegen dan kans op ziek worden van Corona? Daar lopen de IC’s nu mee vol.

Tekst: Wouke van Scherrenburg. Beeld: privé.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden